Energetski in naložbeni potencial solarne energije raste s svetlobno hitrostjo

Članek slika

Napoved Elona Muska, da bo podjetja Tesla na trgu ponudilo revolucionarno solarno streho, ki naj bi bila celo cenejša od običajnih kritin, kaže na izjemen razvoj alternativnih virov energije v zadnjih letih. Solarna energija je postala najhitreje rastoča energetska panoga, skupne nove kapacitete sončnih elektrarn pa so prvič v zgodovini presegle zmogljivosti novih elektrarn na zemeljski plin.

Razlog za rekordno rast gre iskati v obsežnih investicijah Kitajske v solarno energijo, s čimer je Kitajska izpodrinila ZDA in Nemčijo s prvih mest po naložbah v eno od najbolj perspektivnih panog, navkljub temu, da so ZDA zagnale več novih sončnih elektrarn (predvsem sisteme sončnih fotovoltaičnih panelov), kot vseh drugih novih virov energije skupaj.

Energija iz alternativnih virov je vse cenejša

Eden izmed ključnih razlogov za rekordno rast vlaganj v solarno energijo je občutno znižanje stroškov pridobivanja solarne, kot tudi ostalih alternativnih virov energije. V zadnjem četrtletju so se cene novih sončnih elektrarn znižale za 8,8 odstotka, cene stanovanjskih sistemov pa za 8,3 odstotka. Znižanja so bila posledica nadaljnjega zmanjševanja stroškov strojne opreme in cen samih sončnih kolektorjev. Dodaten vpliv na cene pa je imelo tudi zmanjševanje t.i. mehkih stroškov, kot so namestitev sistemov, pridobivanje dovoljenj in cena delovne sile.

Eksplozivna rast solarne energije v zadnjem desetletju je šele začetek

Ob upoštevanju teh podatkov ne preseneča, da se je proizvodnja solarne energije v zadnih 10 letih povečala za kar 60-krat. Razlog za izjemen naložbeni potencial solarne energije je tudi ta, da se za nadaljna leta predvideva dodaten upad stroškov proizvodnje solarne energije, prav tako tudi ostalih načinov pridobivanja alternativnih virov energije, kot je predvsem vetrna energija. Medtem ko je pred desetletjem industrija obnovljivih virov energije predstavljala manj kot odstotek porabljene energije, se počasi približuje 3 odstotkom. Vetrna energija ostaja največji razpoložljiv vir alternativne energije, letna rast je bila v letu 2015 kar 17 odstotna. Posledično tradicionalni viri energije postajajo dražji, manj zanimivi in tudi manj koriščeni. Premog je tako zabeležil enega od največjih upadov porabe in tudi vlaganj.

Sodelovanje pri razvoju

Pred "čisto energijo" je nedvomno še dolga pot do tega, da nadomesti nafto, vendar je ravno to lahko tudi razlog za optimizem vlagateljev. Z vedno hitrejšim razvojem panoge so posledično bolj nagrajeni tudi investitorji, ki ta razvoj omogočajo. Če pogledamo preteklo leto, približno dve tretjini novih energetskih kapacitet v svetu je prišlo iz sektorja alternativnih virov energije.

Naložbeni potencial nove najdonosnejše panoge že nekaj let dobro izkoriščajo največji svetovni institucionalni vlagatelji, ki v novi energetski alternativi vidijo predvsem naložbo z nizko korelacijo z delniškimi trgi. Naložbe v alternativne vire energije so del večje zgodbe alternativnih naložb, kjer po obliki prednjačijo skladi zasebnega kapitala oz. private equity. Alternativnega naložbenega razreda se v zadnjih letih vse bolj poslužujejo institucionalni vlagatelji. V zadnjem desetletju so private equity naložbe po donosnosti presegle vse ostale naložbene razrede s povprečno letno rastjo 13,6% (CAGR), kar je povzročilo izredno rast zanimanja tudi na strani zasebnih vlagateljev.

Dogovor svetovnih voditeljev na lanski pariški podnebni konferenci ter nedavne zaveze s podnebne konference v Marakešu prinašata potreben politični konsenz za nadaljno krepitev vlaganj v alternativne vire energije. Skupaj z izrednim naložbenim potencialom lahko rečemo, da gre za panogo, ki bo v prihodnje krojila tako energetske kot naložbene trende.

V primeru vprašanj pišite na [email protected].

Prispevek je bil objavljen v prilogi časopisa Delo Svet Kapitala.

Prenesite si priročnik o alternativnih naložbah

Z alternativo si lahko znižamo portfeljsko tveganje in ustvarjamo pozitivne donose tudi v času negativnih trendov. Zato je primarni namen priročnika predstaviti zakonitosti alternativnih naložb.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Stroškovne ugodnosti nadomestile oglaševanje preteklih donosov

07.03.2011

K. Koncilja

Prevelika izpostavljenost posamezni DZU lahko privede do prekrivanja naložb v posamezne delnice

08.04.2011

K. Koncilja