Italija - vzrok za decembrski skok volatilnosti

Članek slika

Čeprav novic o tem skoraj da ne moremo zaslediti v pomembnejših finančnih medijih, bi lahko italijanski referendum, ki bo potekal 4. decembra, pomenil nov šok za finančne trge. Na voljo imate le en teden, da temu primerno prilagodite svoje portfelje.

V prvem tednu decembra bo v Italiji potekal referendum, kjer bodo prebivalci glasovali o reformi ustave v delu, ki določa proces sprejemanja zakonov. Sam referendum za svet ne bi imel takega pomena, če ne bi premier Renzi napovedal odstop v primeru, da bodo prebivalci glasovali proti spremembam. In zadnje ankete kažejo na to, da bo referendum, in z njim tudi italijanska vlada, padel. Vsaj tako kažejo čisto vse ankete, ki so bile v Italiji v zadnjih tednih opravljene.

V kolikor Renzi odstopi, bo to tudi v tej evropski državi odprlo vrata nasprotnikom EU. In glede na razvoj dogodkov v letošnjem letu, je to zadnja stvar, ki jo unija ob zaključku že tako napornega leta potrebuje.

Spomnimo se dogaja okoli Brexita. V petek 24. junija se je Evropa zbudila v novem svetu, za katerega mnogi niso pričakovali, da ga bodo kdaj videli. Prebivalci VB so izglasovali izstop iz EU in vlagatelji na kapitalskih trgih so to sprejeli nekako tako, kot da je VB naenkrat izstopila iz EU. Vpliv na finančne trge je bil za mnoge boleč, a kratkotrajen. Vpliv na politično ozadje EU pa je bil ogromen, saj se je praktično v vseh evropskih državah tabor nasprotnikov politike EU močno okrepil.

Novi šok za EU bi lahko predstavljale francoske predsedniške volitve prihodnje leto, kjer se zmago poteguje tudi Marine Le Pen, goreča nasprotnica EU, ki je prav tako napovedala izvedbo referenduma o članstvu v EU. Nedvomno bo ta novica prišla na prve strani finančnih medijev, v kolikor bo italijanska vlada padla, saj bodo vlagatelji poskušali predvideti razvoj dogodkov v EU ter oceniti, če je nadaljnji obstoj unije ogrožen.

Uspešni vlagatelji v večini primerov pozdravljajo skok volatilnosti na trgih, saj se takrat na trgih pojavijo anomalije, katere lahko izkoristijo sebi v prid. Primer: v kolikor tečaj delnice podjetja brez pravega razloga, razen kratkoročne panike na trgih, v roku nekaj ur izgubi 5 odstotkov, obstaja zelo velika verjetnost, da se bo v doglednem času vrnil na pravično vrednost. Okno za naslednji skok volatilnost bo odprl referendum v Italiji.

V primeru dodatnih vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja