Analitiki: Trump bi lahko zbudil največjega borznega bika

Članek slika

Upravitelj premoženja ter soustanovitelj Gavekal Research pravi, da še nikoli ni bil tako optimističen glede prihodnosti delniških trgov.

Gave napoveduje enega izmed najmočnejših borznih bikov, saj kot pravi, Trumpova zmaga kaže na veliko spremembo v političnem ter gospodarskem procesu.

Burno dogajanje na razvitih trgih

Trgi so se po zmagi Donalda Trumpa na ameriških volitvah odzvali zelo nenavadno. Na presenečenje mnogih, ki so ob zmagi republikanskega kandidata Donalda Trumpa napovedovali strm padec vrednosti indeksov, so ti dan zaključili visoko nad izhodiščem. Dnevni razpon (upoštevaje terminske pogodbe) gibanja pa je znašal okoli 6 odstotkov. Še dopoldne, ko je postalo jasno kdo bo naslednji predsednik ZDA, se je trgovanje na razvitih borzah odprlo približno 5 odstotkov pod izhodiščem. Tekom dneva pa so se razmere obrnile in so tečaji delnic na razvitih borzah zaključili približno odstotek nad gladino.

Trgi v razvoju: kdo bo največ pridobil?

Tudi trgi v razvoju niso bili imuni na dogajanje okoli ameriških volitev. Skozi celotno kampanjo je Trump grozil, da bo ukinil trgovinske dogovore s številnimi državami ter omejil priseljevanje iz Mehike. Med tem, ko se je veliko pisalo o njegovih prijateljskih odnosih z Rusijo, je bil na drugi strani velik kritik kitajske politike.

Pri Citywire so se odločili, da o pričakovanjih povprašajo analitike ter upravitelje premoženja.

Jason Pidcock, upravitelj sklada Jupiter Asia Pacific Income, meni da obstaja velika verjetnost, da bo Federal Reserve na decembrskem zasedanju ohranil obrestne mere nespremenjene, saj je zmaga Donalda Trumpa prinesla veliko negotovosti. V tem primeru bi bilo to pozitivno za delnice podjetij na razvijajočih se trgih, saj bi vlagatelji v okolju nizkih obrestnih mer še naprej iskali višje donosnosti v delnicah.

Strokovnjak za mejne trge Michael Levy iz Barings pravi, da bosta najbolj trpeli predvsem Mehika in Kitajska. Največjo korist od izida ameriških volitev pa bi imela predvsem Rusija, še dodaja. "V naslednjih mesecih bomo verjetno priča omilitvi sankcij. Politika pa bi lahko spodbudila rast cen nafte. Oba dejavnika bosta šla na roko predvsem ruskemu gospodarstvu," pravi Levy.

Claudia Calich, ki upravlja sklad M&G Emerging Markets Bond, je mnenja da je zmaga že všteta v tečaje delnic na svetovnih borzah. Vendar, kot pravi, volatilnost bo ustvarila številne priložnosti. V kolikor bo Trump poskušal uresničiti kakšno od svojih nepriljubljenih volilnih obljub, se bo volatilnost znova okrepila, dodaja.

Oba scenarija pozitivna za trg alternativnih naložb

Trg alternativnih naložb vlagateljem nudi določeno stopnjo zaščite pred dogajanjem na svetovnih borzah. Zato sploh ni pomembno, ali je zmagal Trump ali Hillary, saj sta oba scenarija pozitivna za razvoj tega trga. Cene delnic, obveznic, valut in splošno makroekonomsko okolje še vedno predstavljajo veliko neznanko in kakršenkoli odmik od pričakovanj trga pomeni dodatno negotovost.

V takih časih do izraza pridejo vedno bolj priljubljeni skladi zasebnega kapitala, saj zelo dobro prenašajo šoke, katerim se na trgih ne moremo izogniti. To potrjuje tudi zadnja raziskava Palico, ki pravi, da kar 70 odstotkov vlagateljev v skladih zasebnega kapitala namerava še povečati delež sredstev v tovrstnih naložbah.

Tudi v Sloveniji med manjšimi vlagatelji vidimo rast zanimanja za tovrstne sklade. V vedno več portfeljih vlagateljev najdemo podobne rešitve, in glede na zadnjo sprejeto zakonodajo, se bo tudi pri nas ta trend le še pospešil, saj tudi številni domači ponudniki razvijajo svoje alternativne sklade. Tako bodo tudi v Sloveniji v prihodnje ti skladi imeli zelo pomembno vlogo v portfeljih vlagateljev.

Myhajlo Todurov je osebni finančni svetovalec ter član Naložbenega odbora Vzajemci Skupine. V primeru vprašanj pišite na [email protected].

Vas zanimajo alternativne naložbe?

Z alternativo si lahko znižamo portfeljsko tveganje in ustvarjamo pozitivne donose tudi v času negativnih trendov. Zato je primarni namen priročnika predstaviti zakonitosti alternativnih naložb.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja