Egipt sprostil tečaj funta

Članek slika

Egipt je v okviru obsežnih gospodarskih reform danes sprostil tečaj egiptovskega funta, da bi zadostil zahtevam Mednarodnega denarnega sklada (IMF) za pridobitev 12 milijard dolarjev pomoči. Vlagatelji in predvsem posojilodajalci so že dolgo zahtevali, da država sprosti tečaj.

Današnja odločitev tamkajšnje centralne banke je presenetila trge in analitike, poročajo tuje tiskovne agencije. "Odločili smo se, da znova liberaliziramo tečaj in s tem ustvarimo zanesljivo okolje," so zapisali v centralni banki.

Po odločitvi centralne banke je bil dolar na uradnih tečajnih listah vreden približno 14 egiptovskih funtov. Še sredi tedna pa je bilo treba v Egiptu na črnem trgu za dolar odšteti rekordnih 18 funtov.

Prva dama IMF Christine Lagarde je državo, ki še vedno okreva po množičnih množičnih protestih in nemirih, ki so povzročili padec Hosnija Mubaraka, še prejšnji teden opozorila, da se sooča z "valutno krizo". Sicer pa je Lagardova pohvalila Egipt za načrtovane reforme in varčevalne ukrepe. Dejala je, da bo IMF pomagal državi, če bo ta ugodila njihovih pogojem.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja