IEA: Omejitev proizvodnje članic Opeca lahko pospeši uravnoteženje naftnega trga

Članek slika

Zasičen naftni trg se bo uravnovesil pred pričakovanji, če bodo največje proizvajalke nafte prihodnji mesec implementirale dogovor o omejitvi proizvodnje, prvega moža Mednarodne agencije za energijo (IEA) Fatiha Birola povzema francoska tiskovna agencija AFP. Organizacija držav izvoznic nafte (Opec) bo sicer 30. novembra zasedala na Dunaju.

Kot je ob robu energetske konference v Singapurju dejal Birol, IEA pod obstoječimi pogoji pričakuje, da bo svetovna proizvodnja povpraševanje presegala do druge polovice prihodnjega leta. "Vemo, da proizvajalci razmišljajo o intervenciji. Če bodo ukrepale tako članice Opeca kot nečlanice kartela, bi lahko do uravnoteženja trga prišlo prej kot v drugi polovici leta 2017," je poudaril.

Članice Opeca so prejšnji mesec presenetile, ko so se dogovorile o omejitvi proizvodnje nafte, po čemer so cene nafte močno poskočile. Dogovor Opeca, ki cilja prav na stabilizacijo cen črnega zlata, je sicer prvi tovrsten dogovor po letu 2008, vendar bodo o podrobnostih države proizvajalke razpravljale konec novembra na Dunaju.

Proizvodnja nafte je v preteklih dveh letih močno presegla povpraševanje, s čimer so se cene iz več kot 100 dolarjev na 159-litrski sod iz leta 2014 spustile na 13-letno dno, in sicer pod 30 dolarjev za sod, kolikor je bilo treba odšteti letošnjega februarja.

Mesec dni pred Opecovim sestankom se cene soda gibajo nad 50 dolarji. Analitiki sicer opozarjajo, da naraščajo dvomi o tem, ali bo implementacija dosežena, saj je Irak že izrazil željo, da bi bil iz dogovora izvzet. Kot je pojasnil tamkajšnji minister za nafto Jabbar Al-Luaibi, Irak namreč ne bi smel biti vključen v dogovor zaradi vpetosti v vojno proti Islamski državi.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja