Hasenstab v naslednjem desetletju vidi največ potenciala v Latinski Ameriki

Članek slika

Naslednje desetletje predstavlja velik potencial za Latinsko Ameriko, saj se regija odmika od populistične* politike, kar ji daje veliko boljše izhodišče, kot marsikaterim razvitim trgom je prepričan Michael Hesentab, upravljavec pri Franklin Templeton.

Upravljavec 42 milijard dolarjev velikega sklada Templeton Global Bond in mnogih drugih, ki je zaslovel predvsem s stavami na državne obveznice evropskih držav v težavah, je med zadnjim obiskom v Mehiki poskušal ugotoviti, kateri trgi iz te regije imajo največ potenciala. »Mi dejansko verjamemo, da se Latinska Amerika podaja v zelo zanimivo obdobje,« je dejal prejšnji mesec v video nagovoru, ki je objavljen na njihovi spletni strani.

»Mislimo, da ima v naslednjem desetletju največ potenciala za rast ravno Latinska Amerika. Kot lahko vidite, v ZDA in Evropi narašča populizem, narašča uporaba ekonomsko vprašljivih politik. Latinska Amerika na drugi strani ubira resnično drugačno pot,« je še dodal.

Državi, kot sta Argentina in Brazilija, ki so ju pretekle politične odločitve pripeljale do slabe ekonomske rasti, revščine in korupcije, se počasi otresajo teh problemov in postajajo veliko bolj ekonomsko naklonjene trgom. To, po besedah Hasenstaba, bo pomagalo izkoristiti celotni gospodarski potencial.

Dejal je še, da se lahko Brazilija z zamenjavo vlade, omejitvijo toksičnih političnih odločitev iz preteklosti, z dvigom (pre)nizke obrestne mere, ki je napajala inflacijo, postavi nazaj na noge.

Stave na Mehiko

V nasprotju s svojima južnima sosedama, Mehika nikoli ni »skrenila s poti«, kar ji je omogočilo, da je postala odporna na velik del globalnih šokov oziroma pretresov.

Spomnimo, kaj vse je pretresalo trge oziroma še vedno vpliva na njih: upočasnitev gospodarske rasti v ZDA, neverjetna volatilnost finančnih trgov, znižanje globalnega trgovanja, nizke cene surovin, težave kitajskega gospodarstva. Na Mehiko vse to skoraj ni imelo vpliva in počasi ampak vztrajno beleži gospodarsko rast. To je posledica desetletne preudarne makro politike, vzpostavljanja pravih institucij in neverjetno dobre politike centralne banke ter ukrepov finančnega ministrstva. Mnenje Michael Hesentaba je, da je Mehika dobro pozicionirana in ima dobre možnosti za nadaljnjo rast.

Čeprav je zgornje prepričanje v nasprotju s prepričanjem finančnih trgov, saj je mehiška valuta peso na najnižjih nivojih v zgodovini države, vendar trenutno stanje naj ne bi bilo tako kritično kot je bilo leta 2008 (finančna kriza) ali leta 1994 (kriza Tequila).

Njegovo prepričanje je, da so trgi reagirali pretirano in da je Mehiški peso najverjetneje najcenejša valuta trgov v razvoju. Michael je še dodal, da smatra naložbo v Mehiko za odlično dolgoročno naložbo. Glede na septembrsko mesečno poročilo, ima njegov sklad Templeton Global Bond velik del portfelja izpostavljen mehiškim državnim obveznicam.

Zaostanek za primerjalnim indeksom

V zadnjih treh letih je njegov sklad zaostal za benchmarkom, posledica tega je bila negativna donosnost (-5,97%), medtem ko se je JP Morgan Global GBI indeks dvignil za 7,22%. Glavnina negativne donosnosti sklada je posledica dogajanja v letošnjem letu.

Matej Petkovšek je osebni finančni svetovalec Vzajemci Skupine. V primeru vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja