Naftna industrija bo potrebovala 10.000 milijard dolarjev veliko finančno injekcijo

Generalni sekretar OPEC-a vidi potrebo po ponovni vzpostavitvi ravnotežja na naftnem trgu

Članek slika

Svetovne proizvajalke nafte v naslednjih dveh desetletjih potrebujejo astronomsko investicijo, da njihove sposobnosti zagotavljanja zadostnih količin nafte ne bi bile ogrožene, se je v torek glasilo opozorilo OPEC-a.

V svojem govoru na konferenci “Oil & Money” v Londonu je Generalni sekretar Mohammed Barkindo opozoril na to, da je nedavni padec cen surove nafte imel velik vpliv na višino investicij v branži, predvsem v sektorju iskanja novih nahajališč ter proizvodnem sektorju, kar predstavlja "resno grožnjo" tako za proizvajalce, kot tudi za potrošnike.

"To vpliva na vse nas," je dejal. "Zato je treba ponovno vzpostaviti ravnovesje na trgu in obnoviti raven naložb, kar bo zagotovilo za nemoteno preskrbo," še dodaja.

"Do leta 2040 bo naftna industrija potrebovala okoli 10.000 milijard dolarjev novih investicij, da bo lahko ohranila ravnovesje med ponudbo in povpraševanje, so zapisali v poročilu WOO (World Oil Outlook) o stanju svetovne nafte, ki bo naslednji mesec javno objavljeno v Abu Dhabiju.

Močan padec cen nafte poleti 2014 je močno zavrl pritok denarja v industrijo, tako pri financiranju tekoče proizvodnje, kot tudi pri financiranju iskanja novih nahajališč nafte. Barkindo je opozoril, da so naložbe v letu 2015 padle za 26%, letos bodo predvidoma zdrsnile za 22%, krčenje pa se bo po napovedi nadaljevalo tudi v letu 2017.

Če se bo krčenje nadaljevalo, " bo morala vsa globalna skupnost, ne le naftna industrija, stvar vzeti zelo resno in združiti moči pri zagotavljanju nemotene oskrbe v prihodnosti," je dejal Barkindo.

Izvršni direktor pri Mednarodni agenciji za energijo Fatih Birol se je s povedanim strinjal. Rekel je, da proizvodnja vsako leto pade za 2 milijona sodčkov na dan, kar je ekvivalentno odstranitvi celotne proizvodnje Iraka na svetovnem naftnem trgu vsaki dve leti. To pomeni, da industrija ne bo mogla zadovoljiti pričakovane rasti povpraševanja po energiji v prihodnjih letih, četudi bi se povpraševanje nepričakovano znižalo, je pojasnil.

Birol je poudaril, da sta število odkritij novih nahajališč nafte in novih naftnih projektov na zgodovinsko nizki ravni. "To bo imelo posledice v naslednjih letih, česar se moramo vsi zavedati. To je velik problem, ki ga moramo vsi zelo pozorno spremljati, "je dejal.

Prejšnji mesec je OPEC dosegel predhodni dogovor za zmanjšanje proizvodnje nafte, s čimer bi spodbudili višanje oslabljenih cen nafte in stimulirali bodoče investicije. Zunanji opazovalci pa so po drugi strani izrazili dvom, da je OPEC sposoben oblikovati učinkovit dogovor vseh članic, ki bi jih zavezal k spoštovanju omejitev črpanja nafte. Vsi z nestrpnostjo pričakujejo, kaj bo prineslo srečanje OPEC članic 30. novembra na Dunaju.

Je pa kljub temu Barkindo zagotovil, da bo vseh 14 OPEC članic skupaj z ne-OPEC proizvajalko Rusijo še pravočasno razdelalo vse podrobnosti glede zamrznitev oz. omejitev črpanja nafte, ki jih bodo predstavili na prihodnjem srečanju.

"Ta popravek, ta cikel traja že res predolgo za večino udeležencev in večino delničarjev. In zato je skrajni čas za nas pri OPEC-u, da skupaj z našimi prijatelji iz ne-OPEC na usklajen način sprejmemo nekatere ukrepe, "je še dejal.

Žane Ogrin je osebni finančni svetovalec Skupine Vzajemci. V primeru vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Naftna industrija bo potrebovala 10.000 milijard dolarjev veliko finančno injekcijo

20.10.2016

Ž. Ogrin