Opec presenetil z zmanjšanjem proizvodnje, cene poskočile

Članek slika

Pod pritiskom padanja cen so se članice Organizacije držav izvoznic nafte (Opec) ponoči prvič po osmih letih dogovorile o zmanjšanju proizvodnje. Zmanjšanje je sicer le zmerno, a dogovor je trge presenetil in cene nafte so poskočile v nebo. Potrošniki tako lahko pričakuje rast cen pogonskih goriv in kurilnega olja.

Opec nepričakovano z dogovorom

Iranski minister za nafto Bijan Zanganeh je ponoči povedal, da so se članice Opeca po dveh letih in pol pogajanj dogovorile o ukrepih za stabilizacijo trga. Preobrat je očitno posledica zbližanja stališč Irana in njegove večne tekmice Savdske Arabije, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

"Opec je danes sprejel zelo nenavadno odločitev," je dejal iranski minister. Zanganeh v dosedanjih pogovorih s predstavniki Savdske Arabije nikakor ni našel skupnega jezika - to kaže na napetosti med državama, ki so doslej oteževale sklenitev dogovora.

Na neformalnem srečanju v Alžiru pa so se članice kartela po besedah več ministrov vendarle dogovorile, da zmanjšajo proizvodnjo z današnjih 33,24 na 32,5 do 33 milijona 159-litrskih sodov dnevno. S tem so vnovič določile zgornjo mejo črpanja, ki jo je Opec pred enim letom odpravil.

Dogovor pomeni za skoraj 750.000 sodov manjšo proizvodnjo nafte dnevno kot avgusta. Poleg tega želi vrh Opeca doseči, da bi na naslednjem uradnem zasedanju novembra na Dunaju določili kvote črpanja za vsako državo članico posebej, je po več kot šest urah pogajanj povedal katarski minister za energetiko Mohamed al-Sada.

Cene nafte poskočile

Omejitev proizvodnje naj bi zmanjšala ponudbo in zvišala cene. Te so se že odzvale in že v sredo poskočile za več kot šest odstotkov, nafta pa se draži tudi danes. "Dogovor je trg presenetil," so povedali borzni posredniki.

Po njihovem mnenju je sicer treba počakati, ali se bo rast cen nadaljevala. Poleg načrpane nafte - članice Opeca prispevajo približno tretjino vse nafte na svetovnem trgu - je namreč za gibanje cen pomembno tudi povpraševanje. Glede tega pa ni videti oživitve, poleg tega so skladišča po vsem svetu polna.

Cene nafte se na izredno nizkih ravneh gibljejo že od sredine leta 2014, a članicam Opeca se vse doslej ni uspelo dogovoriti o zmanjšanju ponudbe. Vzrok za to je bila med drugim strategija, da bi novi ponudniki - kot so denimo ameriški proizvajalci nafte iz skrilavca - vnovič preplavili trg z nizkimi cenami.

Nesoglasja med Iranom in Savdsko Arabijo vzork za napetosti

Sklenitev dogovora so oteževala predvsem nesoglasja med največjima proizvajalkama nafte v 14-članskem naftnem kartelu Savdske Arabije in Irana. Slednji je doslej vse poskuse dogovora o omejitvi proizvodnje zavračal.

Iranska nafta se namreč vrača na trg po letih sankcij s strani zahodnih držav in Teheran si želi znova zagotoviti tržni delež, kot ga je užival pred sankcijami. Vlada v Riadu je doslej zavračala vse izjeme za Iran, zdaj pa je nakazala, da Iranu pripada "smiselna zgornja meja" proizvodnje.

Savdska Arabija je z več kot 10,7 milijona sodov proizvedene nafte dnevno daleč največja proizvajalka v naftnem kartelu in približno tako velika kot Rusija in ZDA, ki nista članici Opeca. Vse tri države skupaj proizvedejo eno tretjino vse nafte na svetu.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja