Šef banke Wells Fargo zaradi škandala brez najmanj 41 milijonov dolarjev

Članek slika

Glavni izvršni direktor ameriške banke Wells Fargo John Stumpf se bo odpovedal 41 milijonom dolarjem kompenzacij, nekdanja direktorica Carrie Tolstedt, pobudnica škandala z odpiranjem računov brez vednosti strank, pa bo izgubila najmanj 19 milijonov dolarjev.

Urad za zaščito potrošnikov ZDA je "ljudsko" banko kaznoval s 185 milijoni dolarjev kazni, ker so njeni uslužbenci pet let odpirali račune v imenu strank brez njihove vednosti. Potem so se igrali z denarjem strank in ga polagali na nove račune ter jim pri tem zaračunavali za storitve. Ni šlo za velike vsote denarja in stranke početja niti niso opazile.

Wells Fargo je s tem postala največja banka v ZDA po številu posameznih računov in za shemo naj bi bila najbolj odgovorna Tolstedtova, ki je malce pred objavo kazni Urada za zaščito potrošnikov odletela v zlato prihodnost z več kot 100 milijoni dolarjev.

Pred tem je skupaj s Stumpfom sodelovala pri odpuščanju 5300 zaposlenih, ki so delali, kar so delali, ker jih je v to silila politika banke. Če je uslužbenec hotel obdržati službo, je moral dokazati učinkovitost, kar je delal z ustvarjanjem novih računov brez vednosti strank.

Stumpf se je z odpustitvijo 5300 uslužbencev hvalil pred senatom, vendar pa ga je demokratska senatorka Elizabeth Warren hitro utišala. Vprašala ga je, kako ga ni sram, da še vedno prejema plačo in zahtevala, naj odstopi in konča v zaporu po preiskavi pravosodnega ministrstva.

Politično ogorčenje proti banki, ki je iz zadnje finančne krize izšla kot ena najbolj poštenih, je naraslo do te mere, da je upravni odbor Stumpfu in Tolstedtovi blokiral vse dodatke za letošnje leto, Stumpfu blokiral letošnjo plačo, Tolstedtovi pa del vreče, ki jo je odnesla v begu pred škandalom.

Za odvetnika jima bo sicer precej ostalo. Stumpf je od leta 2011 do leta 2015, ko je banka okrog prinašala stranke, dobil 161 milijonov dolarjev dodatka za uspešnost in drugih ugodnosti. Tolstedtova pa si je pridobila 60 milijonov dolarjev.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja