Deutsche Bank: Vlade nismo prosili za pomoč

Članek slika

V Evropi imamo veliko bank, ki se soočajo s finančnimi težavami. Imamo pa tudi Deutsche Bank, ki spada v posebno kategorijo.

Delnice nemškega bančnega velikana, so tako kot veliko drugih evropskih banke, letos veliko izgubile. Vlagatelji v trenutnem okolju ne verjamejo več bančnemu modelu, v katerem se banke zanašajo na dogajanje na kapitalskih trgih, in ne več tako na zbiranje depozitov ter kreditiranje gospodarstva.

Zadnji pretres smo doživeli v ponedeljek, ko je vrednost delnice nemške banke padla na najnižjo vrednost v zgodovini po tem, ko je nemška revija poročala, da je vlada zavrnila pomoč Deutsche Bank.

Vprašanje pomoči se je porodilo pretekli teden, ko je bila objavljena novica, da Deutsche Bank v ZDA grozi do 14 milijard dolarjev kazni. Ameriški pravosodno ministrstvo je predlagalo poravnavo v višini 14 milijard dolarjev, s katero bi zaključili preiskavo primera prodaje spornih izvedenih finančnih instrumentov. Pred izbruhom finančne krize so banke v ZDA prodajale izredno vabljive izvedene finančne instrumente, vezane na hipotekarna posojila. Poceni posojila za nakupe nepremičnin so napihnila balon, ki je leta 2007 počil. Zaradi prodaje omenjenih vrednostnih papirjev so se z ameriškimi oblastmi že poravnale tri največje ameriške banke - JPMorgan Chase, Bank of America in Citigroup. Vse tri so plačale milijardne vsote.

'Too big to fail' v Nemčiji ne obstaja

Predstavniki Deutsche Bank so sicer v ponedeljek izjavili, da vlade niso prosili za pomoč in da so pripravljeni izzive prebroditi sami. Največja nemška finančna ustanova bo tako znova prisiljena za denar prositi vlagatelje, kar je tudi spodbudilo razprodajo delnic banke, saj so vlagatelji ocenili, da je vrednost delnic tudi pri trenutni najnižji v zgodovini ceni, previsoka.

Status finančnih ustanov v Nemčiji je precej drugačen, kot v drugih evropskih državah, saj so Nemci naveličani pomoči državam (kot v primeru Grčije) in bankam. Tako razmišljanje podpirajo tudi Angela Merkel in nemški predstavnik v ECB, Jens Weidmann.

Delnice na zgodovinskem dnu

V včerajšnjem trgovanju je vrednost delnic Deutsche Bank padla za več kot 7 odstotkov in je dosegla najnižjo vrednost v zgodovini. Razprodaja je vplivala tudi na tečaje delnic drugih finančnih ustanov, tako v Evropi kot tudi v ZDA.

Graf: Gibanje delnice Deutsche Bank v zadnjih 12 mesecih. Vir: Bloomberg.com.

Vrednost delnic nemškega velikana se tako nahaja na le 23 odstotkih vrednosti banke, kar postavlja pod vprašaj kvaliteto premoženja banke.

"Donosnost je preprosto prenizka glede na sprejeto stopnjo tveganja," je za NY Times povedal Didier Saint-Georges, član investicijskega odbora pri Carmignac.

Po poti Lehman Brothers in Bear Stearns; izziv za bančno unijo

Težava Deutsche Bank je še toliko večja zaradi dejstva, da čeprav ima skoraj 2.000 milijard evrov premoženja, vključno z enim izmed največjih portfeljev derivatov, je vrednost vlog v banki vredna le 447 milijard evrov. To pomeni, da se banka bolj zanaša na kratkoročna posojila za financiranje bolj tveganih poslov na kapitalskih trgih. To je zelo podobno finančnemu modelu, ki je potopil Lehman Brothers in Bear Stearns.

Prihodnje dogajanje bo še toliko bolj pomembno, saj bo to prvi večji izziv za evropsko bančno unijo. Namreč največje evropske banke so sedaj pod nadzorom ECB, ki ima vzpostavljene mehanizme za zajezitev krize v primeru težav v finančnem sistemu. Kako uspešni bodo predstavniki ECB, ne ve nihče in bo to pokazal le čas.

Myhajlo Todurov je osebni finančni svetovalec in član Naložbenega odbora Vzajemci Skupine. V primeru vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja