Opec ne bo povečal proizvodnje nafte

Cene porasle

Članek slika

Članice Organizacije držav izvoznic nafte (Opec) so se danes odločile, da proizvodnjo nafte - kljub drugačnim pričakovanjem - ohranijo na nespremenjeni ravni. Odločitev je cene črnega zlata na svetovnih trgih zvišala za več kot dolar, poročajo tuje tiskovne agencije.

Analitiki in vlagatelji so špekulirali, da bo Opec danes zvišal proizvodnjo nafte, s čimer bi umiril naraščanje cen in nekoliko razbremenil svetovno gospodarstvo. Cene črnega zlata so v zadnjih mesecih rasle tudi zaradi nemirov na Bližnjem vzhodu, predvsem zaradi izpada proizvodnje iz Libije.

V tem trenutku ni možno doseči konsenza o zvišanju ali znižanju proizvodnje

"Na žalost v tem trenutku nismo sposobni doseči konsenza o zvišanju ali znižanju naše proizvodnje," je po srečanju dejal generalni sekretar kartela Abdulah el Badri. Tako uradna proizvodnja Opeca ostaja pri 24,84 milijona 159-litrskih sodov na dan, kjer ostaja že od leta 2009.

El Badri je pojasnil, da konsenza o morebitni spremembi obsega proizvodnje ni mogoče doseči zaradi različnih podatkov, s katerimi razpolagajo članice. Ob tem pa je zatrdil, da kljub dogajanju v Libiji krize na trgu črnega zlata ni. "Na trgu je zadostna količina nafte, nikakor ne prihaja do pomanjkanja, tudi ob odsotnosti ene države," je poudaril. Naslednje redno srečanje Opeca se bo zgodilo sredi decembra.

Trgi so odgovorili z zvišanjem cene nafte

Trgi so na odločitev kartela odgovorili z zvišanjem črnega zlata. Zahodnoteksaška lahka nafta, ki bo dobavljena julija, se je v zgodnjem elektronskem trgovanju na newyorški borzi podražila za 1,25 dolarja na 100,34 dolarja. V Londonu pa se nafta vrste brent z julijskim dobavnim rokom zvišala za 1,22 odstotka na 118 dolarjev za sod.

Opecova ciljna proizvodnja je sicer nespremenjena od začetka leta 2009. Vendar pa članice kartela že zdaj presegajo kvote - Opec naj bi tako po ocenah dejansko načrpal 26,15 milijona sodov dnevno. 12 članic Opeca sicer načrpa okoli 40 odstotkov vse svetovne nafte.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja