Deutsche Bank v ZDA grozi do 14 milijard dolarjev kazni

Članek slika

Ameriške oblasti bi lahko od nemške banke Deutsche Bank terjale do 14 milijard dolarjev zaradi prodaje spornih hipotekarnih vrednostnih papirjev v času pred izbruhom finančne krize. To bi bila največja kazen, naložena kateri koli tuji banki v ZDA doslej, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ameriški pravosodno ministrstvo predlaga poravnavo v višini 14 milijard dolarjev, s katero bi zaključili preiskavo primera prodaje spornih izvedenih finančnih instrumentov, so po navedbah nemške tiskovne agencije dpa v izjavi pozno zvečer v četrtek potrdili v Deutsche Bank.

Gre za začetek pogajanj, omenjena številka pa je "izhodiščni predlog" ministrstva, so navedli v banki. Deutsche Bank se bo sedaj na ta predlog odzvala in predlagala vsoto, ki je primerna z njenega vidika. Kot so dodali, nimajo "nobenega namena poravnave teh potencialnih civilnih tožb kjer koli blizu navedene cifre".

"Pogajanja so zgolj začetek," so še zagotovili in izrazili pričakovanje, da bodo pogovori vodili do podobnega izida kot v primeru drugih bank, ki so se poravnale za občutno nižje vsote.

Pred izbruhom finančne krize so banke v ZDA prodajale izredno vabljive izvedene finančne instrumente, vezane na hipotekarna posojila. Poceni posojila za nakupe nepremičnin so napihnila balon, ki je leta 2007 počil.

Zaradi prodaje omenjenih vrednostnih papirjev so se z ameriškimi oblastmi že poravnale tri največje ameriške banke - JPMorgan Chase, Bank of America in Citigroup. Vse tri so plačale milijardne vsote.

Največja kazen, ki je doslej doletela kakšno tujo banko v ZDA, je bilo sicer 8,9 milijarde dolarjev. To vsoto je morala leta 2014 plačati francoska BNP Paribas zaradi kršenja sankcij.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja