V letu 2011 presenetil Balkan

Članek slika

Balkan je ena od zgodb, ki so najbolj zaznamovale naložbeno zgodovino mladega slovenskega trga. Pred letom 2008 je regija veljala za "meko" med vlagatelji, ki se niso ozirali na tveganja, ki jih ta regija predstavlja. Po letu 2008, ko se je vrednost naložb v regiji več kot prepolovila, se je marsikateri vlagatelj opekel in uvidel, da konstantni donosi prek 20 odstotkov in več na letni ravni, niso možni.

Po zmerni rasti v letu 2009 in ponovnem (sicer izrazito manjšem) upadu vrednosti v letu 2010, se je leto 2011 začelo za balkanske trge pozitivno. Medtem, ko so trgi v razvoju doživeli korekcijo in se razvita gospodarstva ukvarjajo s upočasnjenim okrevanjem gospodarstev, so se borzni indeksi v regiji začeli pobirati. Najboljši je bil letos srbski borzni indeks BELEX15, ki je pridobil okoli 20 odstotkov, banjaluški BIRS s 14-odstotno rastjo, sarajevski SASX10 z osemodstotno rastjo in hrvaški CROBEX s približno sedemodstotno rastjo. Domači SBI TOP je v letošnjem letu izgubil približno 11 odstotkov vrednosti.

Preberite tudi: Čakajoč na vrnitev Balkan ekspresa

ALTA BALKAN SELECT pometel s konkurenco

Domače Družbe za upravljanje (DZU) v Sloveniji tržijo sedem vzajemnih skladov, ki večji del sredstev vlagajo na te trge. ALTA BALKAN SELECT z dvanajstodstotnim donosom v letošnjem letu (do konca maja 2011) je bil najdonosnejši. Povprečna donosnost vseh skladov, ki se tržijo v Sloveniji, je bila v prvih petih letošnih mesecih - 1,67-odstotna.

1. ALTA BALKAN SELECT (+ 12,00%)
2. NLB Skladi - Zahodni Balkan delniški (+ 9,10%)
3. KD Balkan (+ 6,41%)
4. Perspektiva: BalkanStox (+ 2,94%)
5. ALTA BALKAN (+ 2,29%)
6. Triglav Balkan (- 0,54%)
7. Abančna DZU DELNIŠKI BALKAN (- 1,69%)

tabela: stanje na dan 31. 5. 2011

Sklad ALTA BALKAN SELECT upravlja g. Slavko Rogan, Direktor upravljanja premoženja  ALTA Skladi d.d. s trinajstletnimi izkušnjami.

Več na Slavko Rogan - "Čas krize je bil zelo boleč, pogled na balkanske trge je danes povsem drugačen"

Slavko Rogan, uni. dipl. ekon.
Starost: 42 let
Izkušnje: 13 let
Upravlja: ALTA BALKAN, ALTA BALKAN SELECT
Intervju

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja