Moja delnica v stečaj, vlagatelji do zajamčenih terjatev

Članek slika

Okrožno sodišče v Ljubljani je danes začelo stečajni postopek nad borznoposredniško družbo Moja delnica. V skladu z zakonom o trgu finančnih instrumentov se bo s tem aktiviral sistem jamstva za terjatve vlagateljev, saj so tiste, ki so na današnji dan znašale do 22.000 evrov neto, zajamčene.

Vlagateljem, ki so upravičeni do izplačila zajamčenih terjatev, teh ni treba prijaviti, so poudarili v Agenciji za trg vrednostnih papirjev (ATVP). Obveznost izplačila bo prevzela Banka Slovenije. Ta bo za izvedbo v treh delovnih dneh od prejema obvestila ATVP imenovala t.i. banko prevzemnico, ki jih bo začela izplačevati najpozneje v 30 delovnih dneh od uvedbe stečaja, določa zakon.

Tisti vlagatelji, katerih terjatve presegajo znesek zajamčenih terjatev, jih morajo prijaviti tako kot ostali upniki. Ti lahko terjatve ter ločitvene in izločitvene pravice prijavijo do 11. oktobra, izhaja iz današnje objave na Ajpesu. Za upravitelja je sodišče v tem postopku imenovalo Mihaela Bakovnika.

Pustili dvomilijonsko luknjo

Kot so izpostavili v ATVP, so družbi Moja delnica zaradi ugotovljenih kršitev izrekli več nadzornih ukrepov ter zoper njo in odgovorne osebe vložili kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in suma storitve kaznivega dejanja izneverjanja.

Zatrdili so, da so postopek nadzora začeli takoj po ugotovitvi povečanih tveganj. "Z namenom zagotovitve stabilnosti trga finančnih instrumentov in zaščite vlagateljev smo v preteklih mesecih družbi izdali odredbe o odpravi kršitev in ji naložili izvedbo določenih ukrepov," so navedli.

Po neuradnih podatkih spletnih Financ je Moja delnica Braneta Šušteriča pustila dvomilijonsko luknjo, ki jo bodo morale pokriti druge borzne hiše. V stečaju je ostalo približno 200 strank, do poplačila iz jamstvene sheme jih je upravičenih okoli 170. Stranke, ki so imele pri družbi sredstva v upravljanju, so v večji meri prenesli na Iliriko DZU, na družbi pa so ostale tiste, ki so imele tuji portfelj, navaja portal.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja