Kaj bo junija premikalo trge

Članek slika

Za nami je mesec maj, ki je kljub številnim nevarnostim na trgih, vlagateljem na delniških trgih prinesel pozitivno donosnost investiranih sredstev.

Razloge za rast gre iskati predvsem v boljših makroekonomskih podatkih ter okrevanju na naftnem trgu, saj so cene črnega zlata konec meseca celo presegle mejo 50 dolarjev za sodček.

Če je bila tehnologija v začetku leta med največjimi poraženci, se je zgodba maja obrnila. Isto lahko rečemo za rudarje, ki so v začetku leta največ pridobivali.

Tabela: Top/flop vzajemci v mesecu maju v % (na dan 01.06.2016 ob 16:00)

Vzajemni sklad

1 mesec

1 leto

3 leta

EEF Equity High Tech LTE - R 7,38 -1,45 97,39
NLB Skladi - Visoka tehnologija delniški 6,32 -3,45 91,94
Infond Technology 6,22 2,48 80,63
ALTA INDIA 5,82 -16,18 1,64
EEF Equity Japan LTE - RH 5,77 -21,15 42,46
Amundi Funds Equity Latin America -8,02 -21,63 n.p.
ALTA TURKEY -10,11 -19,98 -16,35
KD Latinska Amerika -10,26 -16,26 -30,30
ALTA GOLD -11,24 5,43 -51,24
Amundi Funds Equity Global Gold Mines -12,14 12,05 n.p.
Vir: Vzajemci.com

Negotovost ne bo pojenjala

Kljub temu poletje prinaša številne nove nevarnosti in bi vlagateljem, ki niso naklonjeni tveganju, priporočili večjo mero previdnosti. Glede na trenutna vrednotenja je prostora za rast še kar nekaj. Vendar, če pogledamo na drugo stran, se bliža poletje (že tako negotovo obdobje, ko lahko ena novica vpliva na širše trge), negotovost zaradi Brexita, negotovost zaradi Turčije, Grčije in predvsem Kitajske.

Dotaknimo se najprej nam danes znanih stvari, na katere bi morali biti pozorni junija. Najprej nas čaka zasedanje ECB ter Fed. Najbolj pomembno bo srečanje slednje, saj so se v zadnjem mesecu precej okrepile špekulacije, da bi do dviga obrestnih mer lahko prišlo že na tokratnem zasedanju. Čeprav trgi tej možnosti še vedno pripisujejo zanemarljivo verjetnost, je ta še vedno poskrbela za precej negotovosti med vlagatelji. Tudi po mnenju Naložbenega odbora Vzajemci skupine dvig ključne obrestne mere na junijskem zasedanju ni verjeten, bi pa do tega lahko prišlo do konca poletja, v kolikor se gospodarski kazalci v ZDA v prihodnjih tednih občutno izboljšajo.

Še eden od pomembnejših dogodkov bo dogovor o migrantih med EU in Turčijo, saj slednja uspešno izvedbo le tega pogojuje z dovoljenjem potovanja turških državljanov znotraj EU brez vize, čemur večina evropskih držav v tem trenutku ni naklonjena. Morebitne napetosti med EU in Turčijo bi lahko izkoristili zagovorniki Brexita, kar nas pripelje do tretjega pomembnega dogodka v mesecu juniju. Tudi tu so se razmere zaostrile predvsem v zadnjem mesecu in posledično vplivajo tudi na širše trge, saj bi morebitni (čeprav še vedno malo verjetni) izstop VB iz gospodarske unije lahko zelo negativno vplival tako na EU, kot na VB. Obenem pa bi postavil pod vprašaj nadaljnji obstoj unije.

Le nekaj dni pred referendumom, 19. junija, bodo trgi pozorni tudi na odločitev nemškega ustavnega sodišča. Nasprotniki monetarne politike ECB, bolj natančno politike odkupovanja obveznic, pričakujejo da bo ustavno sodišče prepovedalo nadaljevanje QE, kar bi ogrozilo nadaljnje izvajanje monetarne politike.

Čas za prilagoditev naložbenih portfeljev

Ni rečeno, da bodo zgoraj zapisani dogodki vplival na padec tečajev delnic. Vendar dejstvo ostaja, da je nevarnosti na trgih precej. Temu primerno bi se morali obnašati tudi vlagatelji v vzajemne sklade. Torej, je v tem trenutku potreben bolj aktiven pristop k investiranju in stalno spremljanje. Nenazadnje je za nami več kot 7 let rasti na trgih. Ali boste za varovalko v portfeljih poskrbeli s povečanjem deleža obvezniških naložbe, ali z umikom v denarna sredstva, ali pa s premikom večjega deleža sredstev v alternativne naložbe, je odvisno od profila posameznega vlagatelja. Še najbolj primeren pa je pregled pri strokovnjaku, ki vam bo na podlagi vaših želja znal svetovati primerno strukturo portfelja za poletne mesece.

Ravno zato smo za naše uporabnike znova obudili rubriko Drugo mnenje, kjer vam bodo naši analitiki pomagali prilagoditi naložbeni portfelj tako, da bo ta še vedno zasledoval cilje, katere ste si zastavili.

Myhajlo Todurov je osebni finančni svetovalec ter član Naložbenega odbora Vzajemci skupine. V primeru dodatnih vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja