Naložbeni odbor: "Kratkoročni dobički v senci poletnih groženj"

Članek slika

Luka Guštin, vodja Naložbenega odbora Vzajemci skupine je za vas sestavil kratek pregled dogajanja v preteklem tednu ter pričakovanj za naprej.

Prav tako je za vse na voljo tudi nova rubrika Drugo mnenje, kjer bodo strokovnjaki iz Naložbenega odbora podali mnenje/oceno vašega obstoječega portfelja ter vam tudi svetovali glede morebitnih novih naložb.

Evropa: Vrednotenja ugodna, a obstaja veliko nevarnosti

Začnimo z Evropo: kljub večinoma pozitivnim podatkom smo bili priča volatilnemu tednu, za katerega je kazalo, da se bo na borzah končal negativno. Trend je šele v petek obrnil podatek o visoki rasti nemškega gospodarstva. Analitiki so pohiteli z mnenji, da se (končno) kažejo pozitivni učinki ukrepov ECB. Čeprav menimo, da je za tako trditev še prezgodaj, lahko vrednost nemškega indeksa DAX pri trenutnih 9952 točkah ocenimo kot ugodno. Na žalost pa je pred Evropo v tem poletju še kar nekaj potencialnih težav, začenši z Brexitom.

Ohlajanje ameriškega gospodarstva

Podoben je bil v tem tednu rezultat borznih indeksov v ZDA, la da so bili razlogi nekoliko drugačni. V petek so podatki iz sektorja maloprodaje ravno toliko razočarali vlagatelje, da so uprizorili (še en) t.i. sell-off pred koncem tedna. Celotno dogajanje zadnjega obdobja pa bi res lahko kazlo na rahlo ohlajanje ameriškega gospodarstva. Nenazadnje so tudi vrednosti indeksov precej bliže svojim rekordom kot na primer v Evropi.

Kitajska kaže nekatere simptome ZDA iz leta 2007

Največ razlogov za strah pa trenutno predstavljajo znaki z Daljnega Vzhoda, natančneje s Kitajske. Potem, ko so podatki o kreditnem trgu znova opozorili na nevarnost nepremičninske krize, podobne tisti v ZDA leta 2007 (vsi vemo, kaj je sledilo), so se jim v zadnjem tednu pridružili slabši podatki o rasti gospodarske aktivnosti in potrošnje od pričakovanih. To vsekakor ne more dobro vplivati na že tako krhko zaupanje vlagateljev do tega trga. Kitajska v globalnem smislu sicer nima enake vloge kot ZDA, a iluzorno je pričakovati, da razviti trgi ne bi občutili morebitne korekcije na Kitajskem.

Med panogami lahko preseneti farmacija

Kar se tiče panog: največ pozitivnega bi se v bližnji prihodnosti znalo zgoditi v farmacevtskem sektorju. Obeta se mega-prevzem (Bayer-Monsanto), poleg tega so po udarcih v prejšnjih mesecih vrednotenja ugodnejša kot recimo pred pol leta.

45 dolarjev za sod se kaže kot cenovni ekvilibrij nafte

Cene nafte so še rasle, vendar ne pričakujemo velikih odmikov od trenutnega območja okoli 45$ za sod. To območje očitno ustreza tako naftni industriji (niso tako nizka, kot še pred dobrim mesecem), kot gospodarstvu (še vedno precej nižja od dolgoletnega povprečja).

EUR vs. USD

Evro je (končno) spet nekoliko izgubil proti dolarju. Zakaj končno? Ker bi se to ob monetarni politiki ECB na eni ter FED na drugi strani enostavno moralo zgoditi že prej.

Če povzamemo: kratkoročno so še možni dobički na razvitih trgih, a je to malce v senci poletnih groženj. Strateški vlagatelji naj bodo zato zelo previdni pri plasiranju naložb na kapitalske trge.

Varnost poiščite v konzervativnih naložbah

V kolikor menite, da ste preveč izpostavljeni nihanjem delniških trgov vam svetujemo, da delež naložb preusmerite v bolj varne in konzervativne naložbe. Ena možnost so vsekakor obvezniški skladi, kjer se osredotočite na evropske državne, predvsem periferne obveznice.

Alternativa je v alternativi

Glede na povedano se boste morda vprašali ali obstaja alternativni naložbeni razred, ki v tem trenutku prinaša boljše razmerje med privzetim tveganjem in pričakovano donosnostjo. Odgovor se skriva v nekaterih alternativnih naložbah, ki so bistveno manj korelirane z gibanji kapitalskih trgov. Vsekakor primerna komponenta za večino naložbenih portfeljev.


Vsi, ki imate dodatna vprašanja glede trgov ali pa vas zanima mnenje glede vašege obstoječega portfelja, lahko pišete na [email protected].


V kolikor vas zanima mnenje glede vašega portfelja ali pa ste zaskrbljeni zaradi dogajanja na trgih, izkoristite novo rubriko Drugo mnenje.

 


Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja