Do stabilnega donosa ob zmernem tveganju

Sklad meseca: KD BOND

Članek slika

Veliko vlagateljev v tem trenutku zaradi dogajanja na delniških trgih išče naložbo, ki je dovolj varna, da bodo mirno spali, obenem pa še vedno zagotavlja stabilen donos, tudi če je potencial rasti nekoliko nižji kot na delniških trgih.

Za to smo se tudi mi odločili analizirati sklade, ki so vlagateljem dostopni v Sloveniji. Osredotočili smo se predvsem na bolj varne, obvezniške sklade.

Vzajemni sklad

Letos v %

5 let v %


KD Bond 1,50 33,57

Vir: Vzajemci.com (na dan 6.5.2016)

Med slovenskimi skladi nam je še najbolj v oči padel KD Bond - obvezniški sklad, ki večji del sredstev vlagateljev investira v obveznice evropskih držav, s poudarkom na periferiji.

Na dan 31.3.2016 je imel sklad naslednjo sestavo portfelja:

po državah v %:

10 največjih naložb v %

Zgoraj omenjena struktura je po našem mnenju v tem trenutku izjemna, saj zaradi dogajanja na trgih ter politike Evropske centralne banke (ECB) ima izjemno razmerje med tveganjem ter potencialnim donosom.

Priznanje za upravljanje

Sklad je med drugim za upravljanje dobil pozornost tako domačih, kot tudi tujih finančnih medijev. V letu 2015 je upravljanje podskladov KD Krovnega sklada začela spremljati tudi neodvisna mednarodna agencija Morningstar. Sklad KD Bond je v skupini EUR razpršeni obvezniški skladi prejel 4 zvezdice od 5 in se uvršča na 111. mesto med 1156 skladi iste kategorije. Revija Moje Finance pa je skladu dala 5 zvezdic in je bil KD Bond proglašen za naj sklad zadnjih 3 let.

V primeru dodatnih vprašanj ali pa za pristop k skladu KD BOND pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja