Svetovno prebivalstvo se bo drastično postaralo

Članek slika

Staranje svetovnega prebivalstva se verjetno najbolje občuti na sprehodu po Floridi v zimskih mesecih, kjer se zberejo ljudje, ki uživajo sadove svojega življenja. V Sloveniji pa najdemo vedno več praznih velikih hiš, tako v mestih, predvsem pa na podeželju.

Staranje oziroma število starejših prebivalcev (definiramo jih kot osebe starejše od 65 let) pa bo v primerjavi z osebami, ki so stare od 15 do 64 let, začelo skokovito naraščati. Po podatkih svetovne organizacije United Nations je bilo prelomno leto 2015. Sedaj bodo mlajši morali podpirati vedno več starejših prebivalcev, če ne bo spremembe v delovni dobi. Najstarejša celina bo ostala Evropa, kjer bo kar 25 odstotkov vseh prebivalcev starejših od 65 let. Med državami pa bo primat obdržala Japonska, kjer bo leta 2050 približno 40 odstotkov prebivalcev starejših od 65 let. Staranje prebivalstva se bo odvijalo tudi v Indiji in Kitajski, dvema državama z največjo populacijo.

Demografski trendi prinesejo za seboj ogromno sprememb. Dandanes ni več nekaj redkega, da živimo 70 ali 80 let. Vendar pri tem preživimo več časa pri zdravnikih in pojemo tudi več zdravil. Vprašanje je tudi, koliko časa lahko živimo sami, ko smo starejši. Ali bomo imeli dovolj finančnih sredstev za normalno življenje in si bomo lahko plačali stroške za zdravstvo. Veliko potencialnih težav bodo morali današnji mladi reševati sami in misliti na njih že danes. Varčevanje, zdravo življenje in zadovoljenje potreb, ki jih imamo, ko smo starejši, so panoge, ki bodo v prihodnosti uspevale. Demografske dividende pa so nekaj, kar je kratkoročno nereverzibilno in kjer lahko na daljši rok dosežemo lepe donose. Podjetja iz sektorja zdravstva so v zadnjem obdobju pod pritiskom, ki je prišel iz Združenih držav Amerike. Trenutno dogajanje je bilo nujno potrebno, saj so bila nekatera vrednotenja v sferi balona. Očiščenje bo prineslo možnost pozitivnega razvoja v prihodnosti. Varčevanje pa ostaja tekma na dolgi rok.

David Zorman je upravitelj premoženja KD Skladi.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Megatrend prihodnjega desetletja

04.10.2010

D. Zorman

Vpliv višjih cen prehranskih izdelkov na borzne trge

31.01.2011

D. Zorman

Kje lahko pričakujemo kitajske »demografske dividende«?

08.11.2010

D. Zorman