V Šanghaju želijo ohladiti nepremičninski trg

Članek slika

V Šanghaju so predstavili nova pravila za trgovanje z nepremičninami, saj želi Kitajska ohladiti pregreti nepremičninski trg v mestih, kjer so cene v zadnjih mesecih podivjale.

Med drugim morajo kupci za večje in dražje nepremičnine zagotoviti polog v višini vsaj 70 odstotkov vrednosti, pri čemer jim investitorji in nepremičninske agencije ne smejo dajati posojil zanje.

"Nova pravila v Šanghaju so precej stroga," je za AFP povedal glavni analitik v podjetju Fineland, ki se ukvarja z razvojem nepremičnin. "Gre za obsežno politiko, ki bo zagotovo umirila naložbeno ozračje," je dodal.

Ponoreli nepremičninski trg

Na Kitajskem se v določenih mestih spopadajo s ponorelim, v večini države pa s povsem otopelim nepremičninskim trgom. Med drugim so cene novih stanovanjskih nepremičnin februarja na letni ravni skočile za 20,6 odstotka, kar je nižje le od poleta cen v Shenzenu - tam so se po podatkih nacionalnega statističnega urada povišale za 56,9 odstotka.

Po podatkih raziskave China Index Academy se je povprečna cena nove stanovanjske nepremičnine v največjih 100 mestih v državi februarja na mesečni ravni medtem zvišala za 0,6 odstotka na 11.092 juanov (1526,46 evra) za kvadratni meter.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja