Intervju: »Brez električne energije si ne moremo več predstavljati življenja«

Intervju, Peter Maierhofer, ustanovitelj WM Maierhofer AG

Članek slika

Precej smo že pisali o alternativnih virih energije. Če povzamemo, vsem panogam znotraj sektorja alternativnih virov energije je skupno to, da so neskončen in relativno čisti vir energije. Predstavljajo tudi alternativo danes uveljavljenim virom ter imajo vedno večjo podporo s strani držav in kapitalskih trgov. Manj znani podatek je, da k sektorju alternativnih virov energije spadata tudi učinkovita raba in skladiščenje energije.

Z vedno hitrejšim razvojem sektorja se je pojavilo tudi večje število vlagateljev, ki bi radi vzpodbudili razvoj in izkoristili naložbeni potencial le tega. Velika večina med njimi so sicer družine, ki svojo nepremičnino opremijo s sončnimi paneli in podobnimi rešitvami. Vendar, da ne pozabimo, na drugi strani veliko sredstev in truda vložijo tudi vlagatelji in podjetja, ki omogočajo razvoj ter dobavo tovrstnih naprav. Cilj vseh je vsekakor donosnost naložbe, ali v obliki nižjih stroškov ali pa donosa investiranih sredstev.

Vzajemci smo se pogovarjali z ustanoviteljem enega izmed takih podjetij, ki je po višini do sedaj zbranih sredstev eno izmed največjih v naši okolici. Gre za g. Petra Maierhoferja, ustanovitelja podjetja WM Maierhofer AG.

Podjetje WM MAIERHOFER AG je bilo ustanovljeno v avgustu 2007 in je v kratkem času napredovalo v vodilnega ponudnika alternativnih naložb v Avstriji, saj je do sedaj zbralo že za okoli 180 milijonov evrov kapitalskih naložb. Ali nam lahko poveste več o sebi in podjetju? Kaj je vplivalo na vašo odločitev o ustanovitvi podjetja?

P.M.: V finančni panogi že tri desetletja delujem na vodilnih položajih (banka, zavarovalnica, pokojninski sklad, izdajatelj skladov in prodaja). Te številne izkušnje so bile spodbuda, da sem v letu 2007 ustanovil lastno podjetje. Vizija podjetja WM AG je poslovanje z ekološkimi, etičnimi in ekonomsko smiselnimi investicijami. Pri tem ima najvišjo prioriteto trajnostna zagotovitev donosa. Od leta 2006 sem tudi v predsedstvu združenja AIFM Federation Austria, mednarodnega interesnega združenja za alternativne investicije. Zelo si prizadevam za to, da to panogo pozitivno podprem in za stranke zagotovim čim večjo preglednost.

Koliko različnih produktov trenutno tržite? Ali bi določen produkt posebej izpostavili?

P.M.: Pri nas sta v ospredju dve področji – nepremičnine in energija. Pri investicijah v nepremičnine se osredotočamo na »bivanje, ki si ga je možno privoščiti« in »starosti primerno bivanje oz. bivanje z oskrbo«. Tukaj so redno na voljo različne ponudbe produktov.

Na področju energije smo skupaj z Avalanto Finanz AG, nemško družbo za lizing, ustanovili podjetje AL Energie Effizienz Handels GmbH. To podjetje zbira kapital investitorjev in investira v energetsko učinkovite ukrepe, npr. nakup nakup kogeneracij, fotovoltaičnih panelov, kontrolnike za regulacijo dovoda energije vetrnih elektrarn in bioplinarn. Pri investicijah pazimo na energetsko učinkovitost. Postopek je učinkovit takrat, kadar je dosežena določena korist z minimalnimi energetskimi stroški. To prihrani stroške oz. poveča rentabilnost.

Brez električne energije si ne moremo več predstavljati življenja, ki smo ga vajeni. Zato je previdno in učinkovito ravnanje z viri izrednega pomena in ta tema bo zaposlovala še veliko generacij za nami.

Kako je videti proces za izbor naprav oz. strategij, ki so odločilne za to, da se določen produkt predstavi širši javnosti? Ali v kratkem načrtujete predstavitev novega produkta?

P.M.: Da bi lahko določen izdelek ponudili širši javnosti, je treba upoštevati številna področja. Produkti morajo biti zasnovani tako, da jih sprejme tudi širša javnost. Hkrati potrebujemo investicijske možnosti, ki se po obdobju trajanja, donosu in tveganju skladajo z lastnostmi produkta. Nazadnje je treba preveriti tudi vse pravne in davčne pogoje.

Pri vseh naših izdelkih ima zagotovitev donosa najvišjo prioriteto. Če ni prihodkov, tudi najboljša pravna pogodba ničesar ne prinese. Zaradi tega se najprej preveri rentabilnost in varnost prihodkov. Nato pa opravimo pravno in davčno preverjanje.

Za področje energije smo s prednostnimi užitniškimi pravicami podjetja AL Energie Effizienz Handels GmbH razvili zelo privlačen produkt. Čas razvoja je znašal skoraj eno leto in pol.

Po podobnem konceptu sedaj pripravljamo zasnovo nepremičninskega produkta.

Med vaše rešitve sodi tudi produkt AL ENERGIE EFFIZIENZ, ki je na voljo tudi v številnih portfeljih slovenskih naložbenikov. Ali lahko ta produkt na kratko opišete? Kaj so njegove prednosti in pomanjkljivosti oz. možna tveganja?

P.M.: Z zbranim kapitalom se financirajo produkti za energetsko učinkovitost. Boljša energetska učinkovitost pomeni nižje stroške oz. višji donos. Zaradi mednarodnega omrežja in znanja ter izkušenj udeleženih oseb se izvaja zelo natančen proces izbire investicij in tako zagotovimo najboljšo trajnostno zagotovitev donosa.

Podjetje AL Energie Effizienz Handels GmbH ponuja investitorjem nakup prednostnih užitniških pravic, ki jim omogočajo udeležbo pri dobičkih podjetja. Stranka ni udeležena v določenem projektu, temveč v celotnem podjetju, ki je do sedaj izvedlo že približno 150 investicij. Široka razpršitev tveganja in odpovedovanje zunanjemu financiranju s strani bank dodatno ščitita donose.

Obdobje sklenitve znaša za stranko tri leta in po tem obdobju jo lahko stranka vsako leto odpove. Letna udeležba pri dobičku znaša 6,7%. Prednosti izdelka so razpršitev na številne investicije in preprečevanje tujega financiranja s strani bank. Produktna tveganja  izhajajo iz posamičnih investicij -  če te ne dosegajo potrebnega donosa. Zaradi tega sta pomembna dejavnika uspeha prav velika razpršitev in trajnostna zagotovitev donosa. Pozitivno je možno ovrednotiti tudi dejstvo, da investitorje obravnavamo prednostno (pred družbeniki).

Ali je produkt zagarantiran? Kakšna je verjetnost, da vlagatelj prejme pričakovani donos? Kaj se v tem primeru zgodi z osnovnim kapitalom?

P.M.: Tukaj ne gre za garancijski produkt. Donos, ki bi bil povsem brez tveganja, ne obstaja več. Nemška 10-letna državna obveznica prinaša donos v višini 0,23% letno pred davki. Na hranilno knjižico ne prejmete obresti. Zaradi tega je smiselno, da del premoženja investirate v produkte, ki omogočajo večji donos. Iz aktualnih investicij je bilo doslej možno plačati polno udeležbo pri dobičku v višini 6,7% letno. Koncept tudi predvideva, da se dobički nad 6,7% prenesejo in v primeru negativnega leta deluje prenos dobička kot izravnava.

Družbeniki lahko prejmejo dobičke iz družbe šele po tem, ko so vlagatelji prejeli polni donos. S temi ukrepi zagotovimo najboljše možno varstvo vlagateljev. Ker ne sprejemamo zunanjega financiranja, še dodatno zmanjšamo tveganje. Vlagatelj je udeležen pri uspehu podjetja in pri vrednosti podjetja. Letno se opravi ocena podjetja, ki potrjuje ohranitev vrednosti podjetja in s tem tudi investicije vlagatelja.

Gre namreč za precej varen produkt? Kako nastanejo donosi oz. obresti, ki jih prejme vlagatelj?

P.M.: Donos nastane z nabavo in prodajo naprav, povezanih s sistemi z energetskimi potrebami – te aktivnosti pa so prodaja in oskrba, raziskave trga, svetovanje in načrtovanje.

Koliko projektov ste doslej že izvedli in koliko jih še nameravate do konca tega leta?

P.M.: Trenutno smo izvedli približno 150 investicij. Do konca leta načrtujemo še približno 30 dodatnih investicij.

Kakšna so vaša pričakovanja glede sektorja alternativnih energij v Evropi za naslednjih 10 let?

P.M.: Časovnega obzorja ne vidim pri obdobju 10 let, temveč pri generacijah. Trend se giblje stran od fosilnih surovin in se pomika k obnovljivim energijam. Brez elektrike bi bilo naše vsakodnevno življenje le težko izvedljivo. Okolje je treba obvarovati in k temu bistveno prispevajo obnovljivi viri energije. Kolikor bolj so izkoristki obnovljivih virov energije učinkoviti, toliko hitreje se lahko odpovemo npr. atomski energiji. Naše naslednje generacije nam bodo za to hvaležne.

Najlepša hvala za vaš čas!

V primeru dodatnih vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja