Zlato - surovina, ki raste kljub nižjemu povpraševanju

Članek slika

Cena zlata se je od začetka letošnjega leta zvišala za več kot 10 odstotkov. Vendar to rast ne poganja razmerje med ponudbo in povpraševanjem, ampak špekulacije borznih udeležencev.

Svetovno povpraševanje po tej plemeniti kovini se je v letu 2015 znižalo za 0,3 odstotka. Padec sicer ni velik, a je že četrti zaporedni po tem, ko je cena te kovine dosegla rekordno vrednost v letu 2011.

V današnjem trgovanju je cena celo presegla psihološko mejo 1.200 dolarjev za unčo. Zaradi dogajanja na svetovnih kapitalskih trgih je jasno, da razlogi za rast cen te kovine tičijo predvsem v špekulacijah borznih udeležencev, ki na zlato gledajo kot na zavarovanje pred padci vrednostnih papirjev.

Pa ima zlato res še vedno status varne naložbe? Povedano na kratko, Da. Med varne naložbe spadajo tiste naložbe, katerih cena ni odvisna od dogajanja na trgu, ni korelirana z gibanjem tečajev na svetovnih borzah in ima nizko nihajnost. Cena zlata je, po drugi strani, odvisna od istih novic, ki vplivajo na cene tečajev delnic na svetovnih borzah. Nihajnost, ki smo ji bli priča v zadnjih 10 letih, pa krepko presega nihajnost večine delnic, ki jih najdemo na trgu. Je pa res, da se cena zlata v zadnjih tednih ne giblje v isti smeri kot trg, kar je dober argument za nakup. Če pogledamo fundamente, se pa ta močno odsvetuje.

Kot smo v preteklih letih že večkrat poudarili, enkratne nakupe te kovine v tem trenutku odsvetujemo. Za periodična vplačila pa je zelo primerno.

Vzajemci posredujemo tudi pri nakupih srebra in zlata ter vam priskrbimo najugodnejšo ponudbo. V primeru dodatnih vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja