Kaj se dogaja z nafto?

Članek slika

Mnogi bralci tega zapisa ste verjetno seznanjeni z dogodki z naftnega trga v zadnjem letu in pol.

V tem času je bilo objavljenih veliko negativnih novic in črnogledih napovedi. In s čim nas je presenetil trg nafte januarja letos? Leto se je namreč za nafto začelo zelo slabo; v prvih treh tednih januarja je prišlo do 28-odstotnega padca cene nafte znamke WTI in do 25-odstotnega znižanja cene nafte brent (merjeno v ameriških dolarjih). Cenam tekočega zlata je »uspelo« prebiti raven, pri kateri se je ustavil njihov padec v letu 2009, in so dosegle najnižjo vrednost v zadnjih dvanajstih letih. V zadnjem tednu so dogajanja na trgu nafte vlagateljem ponudila vsaj malo veselja, saj je prišlo do močne korekcije navzgor, za 27 odstotkov.

Cena nafte znamke WTI, ki so jo januarja letos za konec leta napovedovali analitiki, ki jih spremlja Bloomberg, kaže, da napovedovalci pričakujejo rast v zelo širokem razponu od 2 do 48 odstotkov, mediana napovedane rasti pa je 19 odstotkov. Bank of America Merrill Lynch omenja naslednje pozitivne dejavnike: opazno znižanje investicij v proizvodnjo nafte (na primer v ZDA se je v zadnjih 15 mesecih število aktivnih vrtalnih naprav zmanjšalo za 68 odstotkov), majhen razmik med cenami nafte in stroški proizvodnje, zmanjšanje proizvodnje nafte v ZDA ter močno zmanjšan razkorak med ceno nafte WTI in brent. Po drugi strani ameriška banka svari, da so za rast cen nafte potrebni stabilizacija tečaja ameriškega dolarja (močan dolar negativno vpliva na povpraševanje po nafti, scenarij nadaljnje apreciacije ameriške valute pa ni tako neverjeten), večja preglednost na področju prihodnje ponudbe Irana, Iraka in Savdske Arabije ter seveda presežek povpraševanja nad ponudbo.

Za konec še ena izmed zadnjih pomembnih in ne nazadnje pozitivnih novic za nafto: Rusija se je pripravljena sestati z drugimi državami proizvajalkami nafte in se pogovarjati glede morebitnega znižanja proizvodnje.

Alexandr Gutirea je upravitelj premoženja pri Triglav Skladi.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja