Pfizer pred rekordnim prevzemom v panogi

Članek slika

Ameriška farmacevtska družba Pfizer je tik pred nakupom irskega proizvajalca botoksa Allergan. Vrednost posla je 160 milijard dolarjev, dokončan naj bi bil v drugi polovici leta 2016, so danes sporočili iz obeh družb. Gre za največji prevzem v tem letu, iz katerega bo nastal največji proizvajalec zdravil na svetu.

Visok prihranek pri davkih

Američani si bodo z nakupom irske družbe zagotovili proizvodnjo široke palete izdelkov, vendar pa naj bi jih ne zanimalo le sredstvo za glajenje gub, pač pa želijo predvsem pošteno prihraniti pri plačilu davkov, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Da bi si zagotovili prihranke, so transakcijo oblikovali tako, da bo Allergan, ki ima sedež na davčno ugodnejšem Irskem, uradno kupil večjega tekmeca iz New Yorka. Na Irskem morajo podjetja plačevati davek v višini 12,5 odstotka, v ZDA 35 odstotkov.

Allergan je nekoč že bil ameriška družba, a je po prevzemu s strani irskega koncerna Actavis preselil sedež v Dublin. Pfizer si je poskušal davčne obveznosti na podoben način zmanjšati že lani, a je načrtovani prevzem farmacevtske družbe družbe AstraZeneca trčil ob nasprotovanje britanske tarče.

Prevzemna cena za 30 višja od borzne cene

Allerganovi delničarji bodo zdaj za vsako svojo delnico prejeli po 11,3 delnice združenega podjetja, ki se bo imenovalo Pfizer, vodil pa ga bo zdajšnji prvi mož Pfizerja Ian Read. Prevzemna cena je za 30 odstotkov višja od cene, po kateri se je z Allerganovimi delnicami trgovalo na borzi, preden se je začelo ugibati o prevzemu.

Dosedanji Pfizerjevi delničarji bodo lahko pod določenimi pogoji povsem izstopili iz družbe in bodo dobili izplačilo v gotovini, v nasprotnem primeru pa lahko za vsako sedanjo Pfizerjevo delnico dobijo eno delnico novega podjetja.

Nastala bo največja farmacevtska družba na svetu

Če bosta podjetji dobili vsa dovoljenja, je mogoče zaključek transakcije pričakovati v drugi polovici prihodnjega leta. Tako bo nastala največja farmacevtska družba na svetu z več kot 60 milijardami dolarjev (56,4 milijarde evrov) letnih prihodkov.

Takšnih številk ne uspeva dosegati nobenemu drugemu farmacevtskemu koncernu. Švicarski Roche je denimo lani prodal za 47,5 milijarde frankov (43,8 milijarde evrov) svojih izdelkov, nemški Bayer pa za 42,2 milijarde evrov.

Gre za največjo združitev v zgodovini farmacevtske industrije in največjo v letu 2015 - veliko večjo od oktobra napovedane 108 milijard dolarjev vredne združitve pivovarskih velikanov Anheuser-Busch Inbev in SABMiller.

Združitev z Allerganom naj bi sicer ne bila dolgoročna, saj naj bi se nameraval Pfizer kmalu razcepiti v dva koncerna. Eden naj bi se osredotočil na zdravila s patentno zaščito, drugi pa na starejša zdravila.

Ameriška podjetja na veliko prevzemajo manjše tekmece

Tudi nekatera druga velika ameriška podjetja so pogoltnila manjše tekmece, da so lahko svoje sedeže preselila v davčno bolj ugodno tujino. Tako je veriga restavracij s hitro prehrano Burger King kupila konkurenčno družbo Tim Horton iz Kanade in preselila sedež v sosednjo državo. Poslovne aktivnosti se sicer niso prav nič spremenile, le davčno breme se je občutno zmanjšalo.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja