Zanimiva delnica: Priceline (PCLN US)

Članek slika

Priceline je največja spletna potovalna agencija na svetu. Ponuja tako storitve rezervacij najema prenočišč (hoteli, sobe), letalskih kart, avtomobilov, restavracij, križarjenj in drugih počitniških paketov. Te storitve na več svojih potovalnih platformah (Priceline.com, Booking.com, Agoda, Open Table, Rentalcars, Kayak).

Priceline je svoje konkurenčne prednosti pridobil s prevzemom Booking.com leta 2005 in jih je do danes še okrepil. Zaradi svoje velikosti so lahko povišali investicije v promocijo platforme Booking.com tako med hotelirje kot popotnike. Za popotnike je bila njihova storitev zanimiva, saj so jim ponudili rezervacijo, ki so jo plačali šele po obisku hotela in ne vnaprej, kot pri drugih ponudnikih. To je povečalo število uporabnikov, s tem pa tudi število ponudnikov namestitev na njihovi platformi. Pozitiven cikel rasti se je nadaljeval. Res je, da takrat nihče izmed tekmecev ni pričel tako hitro zviševati števila ponujenih nepremičnin v Evropi, kot jih je Priceline na Booking.com.

Sredi leta 2015 je imel Priceline na svojih platformi 670.000 nepremičnin. Posredno ima še 330.000 nepremičnin pri kitajskem ponudniku Ctrip, v katerem je Priceline 15-odstotni lastnik. Pricelinova glavna tekmeca Expedia in Orbitz se nameravata združiti. Skupaj bi tako ponujala okoli 360.000 nepremičnin (257.000 Expedia ter 110.000 Orbitz). Po podatkih ComScora je maja 2014 Priceline imel 80 milijonov posamičnih mesečnih obiskovalcev, medtem ko sta Expedia in Orbitz imela 63 in 10 milijonov obiskovalcev. V drugem četrtletju leta 2015 je bilo preko Pricelina rezerviranih 113 milijonov sob, medtem ko je Expedia imela 50 milijonov rezervacij. Vsi trije največji konkurenti imajo skupaj okoli 70-odstotni tržni delež. Vstop novih konkurentov je skoraj onemogočen. Razlog so visoke investicije v oglaševanje - Priceline je leta 2014 porabil 2,6 mrd USD oziroma 30,7 % prihodkov, Expedia 2,25 mrd USD oz. 39,1 % ter Orbitz 334 milijonov USD oz 35,8 % prihodkov. Prav tako bi manjši tekmeci potrebovali precej zaposlenih, da bi vzpostavili odnose s hoteli ter jih ponudili na svoji platformi.

Konkurenčen položaj podjetja bo v prihodnjih nekaj letih odvisen od razvoja mrežnega efekta. V tej industriji ima velik vpliv uspešnost nedavnih prevzemov, partnerstev, kjer se je Priceline zelo dobro izkazal. Zelo pomembno bo vplival njihov položaj na Kitajski. Tam so dobro umeščeni, saj imajo pomemben delež v Ctrip (kitajski spletni ponudnik turističnih storitev, ki ima 55-odstotni tržni delež). Pomembne so tudi mobilne aplikacije. Precej bo tudi odvisno od uspeha pobud Expedije, TripAdvisorja, Googla in Orbitza.

Delnice družbe Priceline so zastopane v portfeljih skladov Infond PanAmerica, Infond Delniški, Infond Hrast, Infond Alfa, Infond Beta, Infond Consumer, Infond Družbeno odgovorni in Infond Dynamic.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

5 problemov, ki čakajo kitajsko oblast

25.01.2011

A. Grbić