Zanimiva delnica: General Electric

Članek slika

General Electric ( GE:US ) je konglomerat, ki deluje na sedmih različnih industrijskih področjih. Prisoten je na področju električne energije, vode, nafte in plina, upravljanja energije, letalstva, zdravstva, transporta ter razsvetljave. Ta področja so podlaga za razvoj infrastrukture po svetu. Skozi svojo finančno vejo omogočajo financiranje. S sedanjim portfeljem industrijskih dejavnosti ustvarijo 75 % prihodkov, 25 % pa iz finančnega dela.

Rast njihovih ključnih segmentov sledi ritmu svetovne gospodarske rasti. Zelo pomemben dejavnik njihove rasti je, da se jim povečuje delež prodanih storitev glede na prodajo osnovnih produktov. Pri storitvah jim uspeva dosegati marže prek 30 % (povprečno 12,5%). Še posebno pozitivno za GE je, da imajo za storitve navadno sklenjene dolgoročne pogodbe. Zato lahko tudi pričakujemo rast dobičkonosnosti ob povišanju donosa na investiran kapital.

GE je v preteklih obdobjih veliko naredil na transformaciji. Odprodal je neuspešne dele, ki so mu prinašali nižjo maržo. S tem je sprostil veliko kadrovskega potenciala in finančnih sredstev, ki jih je usmeril v lastni razvoj in raziskave. GE s pridom uporablja svoj »Big Data«, s pomočjo katerega pridobiva informacije za podporo novih izdelkov, razvoj, povečanje učinkovitosti sredstev v projektih ter povečuje število uporabnih storitev, ki jih lahko ponudijo posamezni stranki. To jim daje dodatno možnost rasti, saj tako celovitega upravljanja strank do pred kratkim niso imeli.

5. oktobra letos je delničarski aktivist Nelson Peltz potrdil, da je s skladom Trian kupil 1 % delnic GE. Ta nakup je verjetno opravil po cenah okoli 25 USD za delnico. Nakup je razumljiv, saj GE sedaj prinaša okoli 3,3 % dividendo, letos bi naj dosegel prilagojen kazalnik P/E 14, kar je precej pod povprečjem konkurence, ki bi naj leta 2015 dosegla P/E 18. Že na začetku tega leta je Peltz javno povedal, da hoče njegov sklad postati lastnik industrijskega konglomerata z dobrimi temelji in precej visokim zneskom visoko donosnih ponavljajočih se prihodkov. GE popolnoma ustreza želenem profilu- globalna prisotnost na področju vitalnih delov najpomembnejših industrijskih obratov ter izjemno močen segment storitev, namenjenih uporabnikom njihovih proizvodov. Iz tega je razvidna njihova izjemna konkurenčna prednost.

Za vrednost delničarjev bosta skupaj skrbela tako uprava kot delničarski aktivist Peltz. Običajno deluje skupaj z upravo – da povečajo operativno učinkovitost prek same organizacije ter prodajo poslovno neuspešne segmente. Očitno se bodo dobro dopolnjevali, saj je GE prav sredi izvajanja strategije prodaje poslovno neuspešnih segmentov. Peltz ocenjuje, da bi cena delnice GE do konca leta 2017 lahko dosegla raven od 40 do 45 USD.

Delnice družbe GE  so zastopane v portfeljih skladov Infond PanAmerica, Infond Hrast, Infond Alfa, Infond Beta, Infond Družbeno odgovorni, Infond Dynamic, Perspektiva: WorldStox Developed ter Perspektiva: Special Opportunities.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

5 problemov, ki čakajo kitajsko oblast

25.01.2011

A. Grbić