Ko politični pamfleti udarijo po farmacevtih

Članek slika

Zdravstvo že tradicionalno velja za eno izmed najbolj neobčutljivih panog, A zadnja korekcija, ki so jo povzročile novice o šepajoči gospodarski rasti na Kitajskem ter neukrepanje ameriških centralnih bankirjev, je svoj pečat pustila tudi na tej panogi. Za padec cen delnic iz zdravstvene panoge lahko najdemo različne razloge, še najmanj pa je bil padec cen delnic farmacevtskih delnic posledica poslovanja teh podjetij.

Najbolj  je investitorje šokirala kampanja Hillary Clinton, morebitne demokratske kandidatke na volitvah za predsednika ZDA. Ta je namreč napadla ameriške farmacevte, da predrago prodajajo zdravila in iznesla celo nekaj idej, ki se za ameriške razmere zdijo čisti socialistični pamfleti. Tako je recimo predlagala, da bi farmacevti s preseženimi profiti pri prodaji inovativnih zdravil delno financirali razvoj kopij teh zdravil pri svojih konkurentih, torej generičnih proizvajalcih. Čeprav je večina podobnih (skoraj izključno demokratskih) predlogov v preteklosti že pogorela in je le malo možnosti da bi bilo tokrat drugače, so take novice dovolj, da sprožijo premike investitorjev in padce tečajev.

Preberite tudi: Čivkanje Hillary Clinton zatreslo kolena biofarmacevtom

Pred predsedniškimi volitvami v ZDA sta zdravstvena in farmacevtska industrija vedno dobra tarča za populistične ideje demokratov. Toda k sreči te ideje v praksi nikoli ne zaživijo, saj tudi demokratski kandidati svoje kampanje običajno financirajo z zajetnimi donacijami farmacevtov. Na koncu pa tudi volivci predlagatelje teh idej spomnijo, da razvoj ZDA poganja tržna ekonomija in če podjetja ne bi mogla zaslužiti, tudi ne bi mogla financirati zelo dragega razvoja novih zdravil. Prav ameriška podjetja pa so vodilna pri razvoju novih zdravil, na račun razmaha te panoge pa smo dobili tudi zdravila za kronične bolezni, o katerih smo pred desetimi leti lahko le sanjali (denimo hepatitis C).

V zadnjem času smo priča prav neverjetnemu tempu razvoja in hitrim prihodom novih zdravil na trg. Farmacevti velik poudarek dajejo tudi trgom v razvoju, kjer se zaradi rastočega standarda povečuje dostopnost za nova, dražja zdravila. Tako imajo velik potencial prodaja zdravil na Kitajskem, Indiji in Braziliji. Hkrati kažejo farmacevti tudi veliko elastičnost glede ponujene cene zdravil pri najnovejših zdravilih, ki v razvitih državah (ZDA, Evropa) dosegajo tudi več kot desetkrat višje prodajne cene. Farmacevti se namreč zavedajo, da velikost trga odtehta nižjo ceno. Tako so pripravljeni celo skleniti kompromis in privoliti, da recimo v Indiji, kjer se praktično požvižgajo na patente, generična podjetja izdelujejo cenejše kopije zdravil za lokalni trg.

Zaradi zadnje korekcije so se vrednotenja delnic iz zdravstvene panoge občutno znižala in postala še bolj privlačna za dolgoročne investitorje. Toda nihanja na finančnih trgih, ki smo jim trenutno priča, jasno kažejo, da nobena panoga ni imuna na padce, zaradi česar je na investiranje tudi potrebno gledati z malo daljšo časovno perspektivo.

Gorazd Grof je zaposlen v družbi ALTA Skladi d.d. in upravlja podsklade ALTA PHARMA-TECH, ALTA ABS in ALTA USA.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Tudi veliki kdaj počepnejo

06.05.2016

G. Grof