Italijanski investitorji izgubili tožbo proti ECB zaradi Grčije

Članek slika

Sodišče EU je danes zavrnilo zahteve italijanskih vlagateljev, ki so tožili Evropsko centralno banko (ECB) zaradi izgub, ki so jih utrpeli kot imetniki grških obveznic. ECB so med drugim očitali kršitev načela enakega obravnavanja upnikov, ker so morali leta 2012 le zasebni vlagatelji sprejeti delni odpis grškega dolga.

Leta 2012 so morali zasebni upniki sprejeti 53,5-odstotni odpis grškega dolga v okviru drugega rešilnega programa za to državo. ECB se je temu udarcu izognila.

Tako je več kot 200 italijanskih zasebnih vlagateljev združilo moči v tožbi, v kateri so ECB med drugim očitali kršitev načela enake obravnave upnikov, načela pravne varnosti in zlorabo pooblastil. Po lastnih navedbah so s tem utrpeli za 12 milijonov evrov škode, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Vendar pa je Sodišče EU njihove trditve zavrnilo. Kot je poudarilo, so bile tožeče stranke "kot zasebne vlagateljice, ki so kupile grške dolžniške instrumente zgolj zaradi svojih zasebnih premoženjskih interesov, ne glede na natančen razlog za njihovo odločitev za naložbo v drugačnem položaju kot centralne banke Eurosistema, katerih odločitev za naložbo so vodili izključno cilji javnega interesa". Položaji zasebnih vlagateljev in ECB ter centralnih bank območja z evrom torej niso bili primerljivi.

ECB in nacionalne centralne banke so z nakupom grških dolžniških instrumentov delovale v okviru izvajanja svojih temeljnih nalog, torej za ohranitev stabilnosti cen in dobrega upravljanja denarne politike ter v mejah, predpisanih z določbami pogodb. Ti ukrepi so bili del izvajanja pristojnosti in temeljnih nalog ECB, saj je z njimi želela ohraniti manevrski prostor centralnih bank in zagotoviti nadaljnje dobro delovanje Eurosistema, navaja sodišče.

Na drugi strani pa je izguba zasebnih vlagateljev del ekonomskih tveganj, ki so običajno povezana s transakcijami v finančnem sektorju, se še glasi odločitev.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja