Nekdanji prvi mož Federal Reserve za zaporne kazni bankirjem

Nekdanji prvi mož Federal Reserve za zaporne kazni bankirjem

Nekdanji predsednik ameriške centralne banke Federal Reserve Ben Bernanke je v pogovoru za časopis USA Today dejal, da bi morali poslati v zapor številne bankirje in finančnike z Wall Streeta zaradi vloge, ki so jo imeli pri izbruhu velike finančne krize leta 2008. Ni pa imenoval nikogar.

Bernanke promovira svojo novo knjigo spominov na 600 straneh z naslovom Pogum za ukrepanje: Spomin na krizo in posledice, v kateri razlaga, da je centralna banka pod njegovim vodstvom sprejela vse potrebne ukrepe, da ZDA in s tem tudi svet izvleče iz krize.

V pogovoru za USA Today je zatrdil, da je vlada skupaj s centralno banko morala dati denar za reševanje velikih finančnih ustanov Wall Streeta. Ne zaradi njih, ampak zaradi celotnega finančnega sistema ZDA, ki bi se drugače sesul.

Na vprašanje, ali ne bi bilo prav, da bi kdo zaradi krize tudi kazensko odgovarjal in odšel v zaporu, pa je odgovoril, da se s tem strinja. Rad bi videl več preiskav dejanj posameznikov, ker krize ni zakuhala neka abstraktna firma, ampak so to počeli posamezniki.

Banke in druge finančne ustanove je sicer niso odnesle povsem brez kazni, saj so morale plačati skupaj več milijard dolarjev kazni in odškodnin, čeprav zaradi tega ni nobena propadla oziroma so lahko kazni pokrile z majhnimi deli iz svojih dobičkov.

Priporoči članek prijatelju