Irak z Južnokorejci sklenil čez pet milijard evrov vreden gradbeni posel

Članek slika

Iraške oblasti so z južnokorejskim gradbenim podjetjem Hanwha sklenile 7,25 milijarde dolarjev (5,11 milijarde evrov) vreden posel, v skladu s katerim bodo Južnokorejci vzhodno od Bagdada zgradili povsem novo sosesko. Iraška prestolnica se namreč bori z vse večjim pomanjkanjem stanovanj.

Nova soseska, ki bo od Bagdada oddaljena 25 kilometrov, bo zrasla na območju, imenovanem Besmaya, merila pa bo 1830 hektarov. Sestavljalo jo bo 100.000 novih stanovanj, Hanwha pa bo poleg tega poskrbela tudi za potrebno infrastrukturo. Na ta način bo dom 25 kilometrov stran od Bagdada dobilo 600.000 Iračanov, je povedal iraški premier Nuri Al Maliki.

Južnokorejski gradbinec bo torej poskrbel za inženirska dela, za dobavo materialov in za gradnjo soseske, pri čemer pričakuje, da bo ta postavljena v sedmih letih.

Največji posel kakšnega južnokorejskega gradbenega podjetja v tujini

Pogodbo o sodelovanju sta podpisala predstavnik Hanwhe in predsednik iraškega investicijskega urada Sami Al Aradži, v južnokorejski družbi pa so ob tem izpostavili, da je to največji posamični posel kakšnega južnokorejskega gradbenega podjetja v tujini do zdaj.

Leta 2009 je sicer Hanwha sklenila še 750-milijonski posel s Savdsko Arabijo, v okviru katerega tam gradi elektrarno.

Irak se sooča z velikim pomanjkanjem stanovanj in hiš

Irak se po več desetletjih vojn, sankcij in odsotnosti investicij sooča z velikim pomanjkanjem stanovanj in hiš. Prav razlog, da je tako težko najti dom, je letos na ulice iraških mest že pognal številne protestnike.

Glede na letošnje poročilo Združenih narodov kar 57 odstotkov Iračanov živi v ubožnih in neurejenih četrtih. Medtem naj bi se v hišah v urbanih naseljih države v povprečju stiskalo več kot 10 ljudi. V sobah naj bi živeli po trije ali več.

Ker v Iraku število prebivalstva ves čas močno narašča, je v poročilu mogoče prebrati tudi opozorilo, da bo treba v tej državi sprejeti več rešitev, pri čemer bodo morale te zagotoviti dostopnost stanovanj oz. hiš po različnih cenah.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja