Smrtni strah pred dvigom

Članek slika

Seveda bi najprej pomislili na lokalno domačo zgodbo, kjer se vse težave načeloma »rešuje« z višanjem davkov. Pomislek je popolnoma na mestu, a v globalnem finančnem svetu je zdaj prisoten strah pred drugim dvigom. Bojijo se zvišanja obrestnih mer ameriške centralne banke Fed.

Amerika beleži zelo spodbudne makroekonomske podatke. Gospodarstvo raste 3,2 odstotka in brezposelnost je 5,4 odstotka. Zdi se, da Fed že kar nekaj kvartalov zaostaja z zvišanjem obrestnih mer. A rezerviranost guvernerke Yellen tiči verjetno v povsem drugačni ekonomski sliki v preostalem delu sveta, saj so vse preostale centralne banke sprostile monetarno politiko.

Tako drugačna monetarna politika vodi v različno gibanje posameznih valut. Z dvigom obrestnih mer bi Fed na eni strani odprl okno nadaljnji rasti moči dolarja in znižanju donosov v finančni panogi, ki dodobra izkorišča okolje cenenega denarja. Brezplačno dostopanje do denarja omogoča, da so različne naložbene strategije zelo donosne. Vse to pa lahko skrha prihodnji gospodarski izgled.

Vir: Bloomberg

Da bi si Fed olajšal odločanje, so si omislili terminologijo, kjer so njihove odločitve odvisne predvsem od podatkov (data dependent), a kaj, ko se po zadnji korekciji vse bolj spreminja v »Dow dependent«, pri čemer je Dow Jones največji ameriški borzni indeks. To pa vse bolj spominja na čas Greenspanove politike (guverner Fed med letoma 1987 in 2006) in napihovanja balonov. Na kratki rok pa državam omogoča poceni zadolževanje ter pripravo na novo recesijo. Tako bi bilo zdaj v Sloveniji res smiselno reševati strukturne probleme.

Primož Cencelj je upravitelj premoženja KD Skladi.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja