Zanimiva delnica: Amazon

Članek slika

Amazon je med največjimi spletnimi trgovci. Njegova letna prodaja je v letu 2014 znašala 89 milijard USD. 68 % prihodkov ustvarijo s prodajo elektronike in običajnega trgovskega blaga. 25 % prihodkov dobijo iz segmenta medijskih produktov in 6 % iz svojih spletnih storitev, kreditnih kartic ter oglaševanja. 62 % prodaje izvira iz Severne Amerike.

Amazon je v preteklosti odigral glavno vlogo pri strukturnem prehodu od klasičnega trgovca. Izdelke lahko ponudi ceneje kot klasični trgovci, saj nima takšnih fiksnih stroškov, kot jih imajo klasične trgovine, hkrati pa se jim povečuje delež stalnih kupcev. Niti z uvedbo davka na spletno prodajo se njihov položaj ne bo bistveno spremenil, saj svojim strankam omogočajo hitro dostavo prek servisa Amazon Prime in širijo digitalne vsebine v svoji spletni knjigarni.

V preteklosti so dosegli izjemne stopnje rasti pri ključnih kazalcih uspešnosti poslovanja trgovcev. Število aktivnih uporabnikov se je v zadnjih petih letih povečalo za povprečno 21 % na leto, količinsko število fizičnih in digitalnih prodanih enot se  je v zadnjih petih letih povečalo  za povprečno 36 % na leto. Število prodanih izdelkov tretjih oseb se je v enakem obdobju povišalo kar za 46 % letno, kar je precej nad stopnjo globalne spletne trgovine.

Iz tega podatka lahko sklepamo, da Amazon pridobiva tržni delež glede na druge konkurente in krepi moč svoje mreže. Skeptiki se upravičeno sprašujejo, kdaj jim bo uspelo rast uspešno preliti tudi v profitabilnost in poslovati z dobičkom. Njihova marža iz poslovanja je bila v letu 2014 ravno na pozitivni ničli, brez stroškov odpisov neopredmetenih sredstev bi poslovali  z 1,9-odstotno maržo iz poslovanja. To je še precej daleč od 3,1 % kar pričakuje večina analitikov v letu 2016.

Rast marž pri Amazonu je manj vidna kot rast prodaje predvsem zaradi intenzivnega investicijskega cikla. Ta zajema izpopolnjevanje mednarodne infrastrukture, posle s širitvijo vsebine, tablice in drugo strojno opremo, Amazon-Fresh, nove dostavne poti in novo tehnologijo. Nekatere njihove investicije se v preteklosti niso najbolje obnesle. Zadnji četrtletni rezultati kažejo, da smo lahko optimistični glede poviševanja marž podjetja, saj jim je v segmentu spletnih storitev uspelo povišati prodajo za 82 % in marže z 8 na 21,4 %.

Amazon je podjetje z verjetno najizrazitejšimi konkurenčnimi prednostmi na področju potrošnje. To lahko utemeljimo z 285 milijoni uporabnikov, mrežnim učinkom, velikimi investicijami v izpopolnjevanje infrastrukture, tehnologije in spletnih vsebin. Tudi v prihodnje lahko pričakujemo, da bo Amazon ostal tisti, ki konkurenci jemlje tržni delež na segmentih trgovine na drobno, digitalnih medijev in poslovanja v oblaku.

Delnice družbe Amazon so zastopane v portfeljih skladov Infond PanAmerica, Infond Alfa, Infond Hrast, Infond Beta, Infond Consumer, Infond Dynamic, Infond Global, Perspektiva: WorldMix ter Perspektiva: WorldStox Developed.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

5 problemov, ki čakajo kitajsko oblast

25.01.2011

A. Grbić