Indijska letalska družba z rekordnim naročilom za Airbus

Članek slika

Indijski nizkocenovni letalski prevoznik Indigo je danes potrdil naročilo 250 letal A320neo evropskega letalskega proizvajalca Airbus. Glede na število letal gre za največje naročilo, ki ga je kadar koli vknjižil Airbus.

Naročilo je glede na kataloško ceno letal vredno okoli 24 milijard evrov, čeprav so pri večjih poslih v letalski industriji običajni precejšnji popusti. Indigo in Airbus točne vrednosti posla nista razkrila.

Z nakupom se bo število letal A320 in A320neo v floti indijskega prevoznika povečalo na skupno 530.

"Novo naročilo potrjuje zavezanost Indigo k dolgoročnemu razvoju cenovno dostopnega zračnega prevoza v Indiji in v tujino," je sporočil predsednik Indigo Aditya Ghosh.

Indigo je največji indijski ponudnik potniških letalskih prevozov. Gre za edino letalsko družbo v državi, ki redno posluje z dobičkom, razlog pa je v izredno strogem omejevanju stroškov.

Letalski prevoznik sicer stavi, da se letalski promet v državi z 1,25 milijarde ljudi šele prebuja. Prav tako naročilo odraža njegova prizadevanja po zagotavljanju mlade flote letal - jeklene ptice namreč upokojijo po približno šestih letih. S tem naj bi se občutno znižali stroški vzdrževanja in poraba goriva.

Airbusov A320neo naj bi zahvaljujoč izboljšavam porabil 15 odstotkov manj goriva kot njegov predhodnik, A320. Letalo je namreč bolj aerodinamično, lažje in ima bolj učinkovite motorje.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja