Zanimiva delnica: Kulicke & Soffa Industries Inc (NASDAQ: KLIC)

Članek slika

Kulicke & Soffa Industries Inc. je manjše globalno podjetje, ki izdeluje naprave in orodja za pakiranje polprevodniških elektronskih komponent. Ustanovljeno je bilo leta 1951 in zaposluje preko 2.200 ljudi. V začetku leta 2015 so prevzeli podjetje Assembleon s katerim si želijo povečati tržni delež predvsem na področju zahtevnejših pakirnih tehnologij.

Podjetje ima v zadnjem letu 628 mio. dolarjev prihodkov in 72 mio. dolarjev dobička. Dobiček na delnico znaša 0,92 dolarjev. Ne izplačujejo dividend, čeprav bi jih glede na bilance lahko, saj imajo na zalogi 597 mio. dolarjev denarja. Cena delnice trenutno znaša 10,8 dolarjev in je v zadnjih nekaj tednih dobesedno padla v prepad. Podjetje je skorajda nezadolženo, saj ima za 838 mio. dolarjev trenutnih sredstev in le 81 mio. dolarjev trenutnih obveznosti, dodaten dolgoročni dolg pa znaša 74 mio. dolarjev. Vse omenjene dolgove bi zlahka poplačali z denarjem, če bi se za to odločili.

Na podlagi vseh omenjenih podatkov znaša razmerje med ceno na delnico in dobičkom na delnico (P/E) zanimivih 11,7. Borzna cena delnice je trenutno le 20 odstotkov nad knjigovodsko vrednostjo otipljivih sredstev in hkrati le 30 odstotkov nad neto delovnim kapitalom na delnico. Donos na investirani kapital znaša 25 odstotkov, zato lahko govorimo o izredno privlačni ceni delnice. Po merilih Joela Greenblatta govorimo o delnici, kjer znaša donos na uporabljen kapital skorajda 30 odstotkov, hkrati pa je razmerje EBIT/EV fenomenalnih 27 odstotkov.

Fundamentalni podatki podjetja razkrivajo zanimivo nakupno priložnost, saj je delnica izredno poceni, vendar pa se moramo zavedati, da gre za majhno podjetje, ki deluje na ozko usmerjenem področju. Tveganja se pojavljajo predvsem v obliki visoke nihajnosti prihodkov in dobičkov, možnosti hitre zamenjave tehnologij in slabega vodenja podjetja. Priložnost pa se nahaja v tem, da je podjetje majhno in zato ni pod drobnogledom velikega števila investitorjev, zato je trenutna cena lahko neupravičeno nizka.

Pri investiranju v delnice majhnih podjetij se moramo držati dveh pomembnih načel. Prvo pravi, da kupujemo le delnice z velikim diskontom, drugo pa, da mora biti delež investicije v posamezno delnico zelo majhen, običajno le do tri odstotke celotnega portfelja.

Komentirajte, prosim!

Razkritje: Avtor ni lastnik delnice, omenjenih v prispevku.

V primeru dodatnih vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja