Zagovorniki zlata se »nikoli ne motijo«!

Članek slika

V enem izmed svojih zadnjih prispevkov na blogu RTV Slovenija sem se z uporabnikom zapletel v debato glede "legendarnega" investitorja Peter Schiffa.

Na vprašanje uporabnika, ali ima Peter Schiff prav ali se moti, sem zapisal, da »sam osebno nisem pristaš Peter Schiffa, čeprav smo pred leti imeli priložnost narediti z njim ekskluzivni intervju. Pristaš nisem predvsem zaradi tega ker je že zadnja štiri leta "iz forme". Po njegovih napovedih bi morali že leta 2012 videti zlato nad 4.000 USD, trg bi se pa moral sesuti za več kot 50 odstotkov, zraven pa bi imeli hiperinflacijo. In od takrat še vedno ni priznal napake, kot bi to morala storiti oseba v njegovem položaju, ampak išče teorije zarote in svoje napovedi prestavlja za nekaj mesecev vnaprej.«

Danes se ne bom dotikal njegovih napovedi glede padca ameriškega dolarja (ki je v zadnjih letih zraslo za več kot 20 odstotkov) in ameriškega gospodarstva (ki je tudi v najboljši formi v zadnjih letih). Danes bom nekoliko več zapisal o njegovih napovedih glede zlata.

Zlato nad 5.000 dolarjev

V sredini februarja leta 2013 je Schiff zapisal, da bo zlato v zelo kratkem času preseglo mejo 5.000 ameriških dolarjev. In kako se je od tarkat gibala cena zlata? Največji "zlati" ETF na svetu SPDR Gold Trust (GLD) je od takrat izgubil več kot 30 odstotkov. ETF, ki sledi cenam rudarjev (GDX) pa je od takrat izgubil več kot 60 odstotkov.

Takrat smo naše vlagatelje že opozarjali pred novimi nakupi točk skladov, ki investirajo v delnice zlatih rudnikov. In kot vedno poudarjam, te se obnašajo, kot "zlato na steroidih". Kar pomeni, da v zadnjih letih multiplicirajo dnevne spremembe cene zlata.

Preberite tudi: Zlato na najnižji ravni v zadnjih 5 letih; obeti ostajajo negativni

Nato je februarja lani CEO družbe Euro Pacific Capital znova napovedal, da bo cena zlata do konca leta eksplodirala. Schiff je pričakoval, da bo Fed v letu 2014 prenehal spodbujati gospodarstvo (kar se je tudi zgodilo). »V tistem trenutku bo cena zlata eksplodirala. Mogoče bo Yellenova povedala, da bodo ustavili proces zmanjševanja stimulacij. Mogoče bo stimulacije še povečala. Ne znam povedati, kateri bo ta magični trenutek,« je zapisal.

Včeraj se je cena zlata dotaknila najnižje vrednosti v zadnjih 5 letih. ETF GDX pa je nato izgubil skoraj 11 odstotkov. Z do zdaj napisanim sem želel samo izpostaviti, da nima vsak "investicijski guru" vedno prav.

Enkrat bo sicer sigurno prišlo do krize, saj je ta pojav ciklični in le kaže, da trg deluje zdravo in uravnava neravnovesja, do katerih prihaja na trgih. In takrat bo Schiff spet postal "zvezda" ker je to pravilno "napovedal", vse druge napovedi pa bodo pozabljene.

Pri Vzajemci skupini že več kot eno leto stranke opozarjamo pred enkratnimi nakupi večjih količin zlata. Za mesečno varčevanje pa je to kljub temu primerno, saj si boste dolgoročni vlagatelji z negativnim gibanjem v zadnjih letih znižali povprečno nakupno vrednost in tako ustvarili potencialno višjo donosnost.

Myhajlo Todurov je glavni urednik in finančni svetovalec Vzajemci Skupina. V primeru dodatnih vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja