Kitajska v šestih letih za skoraj 60 odstotkov povečala zaloge zlata

Članek slika

Kitajske zaloge zlata so se v šestih letih povečale za 57 odstotkov, kažejo podatki kitajske centralne banke, ki je o uradnih zalogah zlata poročala prvič po šestih letih.

Kitajska, ki naj bi imela pete največje zaloge zlata na svetu, je zaloge med letoma 2009 in 2015 povečala s 1054 ton na 1658 ton.

Kitajska, največja svetovna proizvajalka zlata, je sicer med letoma 2003 in 2009 svoje zaloge te plemenite kovine povečala za 75 odstotkov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Hitrejšo rast zalog v zadnjih šestih letih pa naj bi beležila le Rusija.

Analitiki trdijo, da so pričakovali številko okoli 3.000 ton. Mnogi sicer še vedno trdijo, da je verjetno prava številka višja od uradne, čeprav ne vedo, zakaj bi vlada objavila podatek o zalogah, ki je nižji od pravega.

Cene zlata sicer v zadnjih mesecih padajo zaradi pričakovanj, da bo ameriška centralna banka do konca leta znižala ključne obrestne mere. Za 31,1-gramsko unčo zlata je bilo sicer danes treba odšteti 1,110 dolarja, kar je najmanj po marcu 2010.

Preberite tudi: Zlato na najnižji ravni v zadnjih 5 letih; obeti ostajajo negativni

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja