Zlato na najnižji ravni v zadnjih 5 letih; obeti ostajajo negativni

Članek slika

Zlato je teden začelo s krepkim padcem in je cena kovine v azijskem trgovanju padla pod 1.100 dolarjev za unčo, kar je najnižje v zadnjih več kot petih letih.

Cena zlata se je med trgovanjem dotaknila 1.086 dolarjev za unčo, kar je štiri odstotke nižje od petkove zaključne vrednosti. Pred morebitnim padcem so analitiki opozarjali že pretekli teden, ko se je cena zlata spustila pod (iz tehničnega vidika) pomembno mejo 1.140 dolarjev. "Zlato je prebilo kar nekaj kritičnih mej. Gledano iz tehnične perspektive, so obeti negativni," je izjavil analitik iz Ayers Alliance.

"Obstaja povišana verjetnost, da se bo cena dotaknila meje 980 dolarjev," je opozoril analitik Daryl Guppy v pogovoru za CNBC. S pričakovanim zaostrovanjem monetarne politike Fed ter nadaljnjo rastjo ameriškega dolarja bi se lahko zlato kaj hitro spustilo najmanj do 1.050 dolarjev za unčo. Tudi povpraševanje v tem trenutku ni tako visoko, da bi lahko podpiralo trenutno vrednost.

Naložbeni odbor Vzajemci skupine že več kot eno leto opozarja, da zlato v tem trenutku še ni primerno za enkratne nakupe v višji vrednosti. Trenutek za začetek postopnega varčevanja v zlatu pa je sigurno primeren.

V primeru dodatnih vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja