Grki pravijo "OXI" - kaj to pomeni za trge?

Članek slika

Grška zavrnitev pogojev za odplačilo dolga bo verjetno najpomembnejša novica, ki bo v ponedeljek vplivala na gibanje trgov.

Vse kaže na to, da se bodo borze odprle nekaj odstotkov nižje. Skupna evropska valuta pa naj bi trgovanje začela približno dva odstotka nižje. Kar bo najpomembnejše, bo odziv portugalskih, španskih in italijanskih (pa tudi slovenskih) državnih obveznic.

Stanovnik: Referendum je le igra za javnost

Grški referendumski "ne" varčevalnim zahtevam posojilodajalcev avtomatično ne pomeni rešitve problema, pa tudi ne izstopa Grčije iz območja z evrom, poudarja Sašo Stanovnik iz Alte Invest. Marko Bombač iz NLB skladov kot najverjetnejši scenarij navaja obstanek Grčije v območju z evrom, čeprav se je situacija tako za dolžnike kot upnike poslabšala.

"Načeloma je bil ta referendum pravzaprav le igra za javnost in posledično zamuda časa," je v komentarju rezultatov grškega referenduma za STA povedal vodja oddelka analiz v Alti Invest Sašo Stanovnik. Tako odločen "ne" kot odločen "da" namreč pravzaprav ne bi pomenila avtomatično ne rešitve problema, ne tako imenovanega grexita - izstopa Grčije iz območja evra.

Stanovnik je kot "povsem logično in pravilno" označil, da upnik in ne dolžnik postavlja pogoje za kredit ali pomoč. A Grkom in Sirizi referendum nekoliko pomaga. Zavrnitev pogojev pomoči namreč vladajoči stranki daje demokratično moč, da zavrne zadnjo ponudbo evroskupine in Mednarodnega denarnega sklada (IMF).

Žoga je na strani Trojke

"Po drugi strani je prezgodaj sklepati, da to avtomatično pomeni izločitev Grčije iz območja z evrom in njen bankrot - precej takih groženj najbrž ni bilo povsem dokončnih, temveč bolj pritisk na Grke," je menil. Z referendumskim "ne" je zdaj žoga na strani ECB, evroskupine in IMF, je menil Stanovnik.

Institucije se bodo namreč morale odločiti, ali tvegati neznano in zavrniti dodatno pomoč Grčiji, ali pa poslati nov predlog. "Sami pričakujemo, da se bodo torej težavna pogajanja zaenkrat še nadaljevala. Finančne trge pa čaka ponovno težaven in rdeč ponedeljek, nato pa volatilni tedni," je poudaril Stanovnik.

Glas "proti" najverjetneje pomeni bankrot grških bank

Da se je situacija tako za Grke kot za posojilodajalce poslabšala, menijo v NLB Skladih. Glas "proti" na referendumu namreč najverjetneje pomeni v prvi fazi bankrot grških bank, s tem pa še dodatno poslabšanje javnofinančnega položaja Grčije, je za STA dejal upravitelj premoženja v NLB Skladih Marko Bombač.

To še toliko bolj preseneča, ker so imeli Grki nedavno - podobno kot Slovenci še danes - med državami evroobmočja nadpovprečno visok delež prihrankov ravno v bančnih depozitih. Del teh bodo ob stečajih bank verjetno izgubili, pravi Bombač, ki v grški sagi pričakuje bolj kritičen izid kot pred leti na Cipru.

Rezultat preseneča tudi, ker so imeli Grki v preteklem tednu ob zaprtju bank že možnost videti, kaj bi lahko sledilo. "Banke bodo zelo verjetno ostale zaprte precej dlje kot do torka, to pa otežuje normalno poslovanje gospodarstva in dodatno duši potrošnjo. To bo Grčijo skoraj zagotovo pahnilo v novo recesijo in tako še poslabšalo celotno situacijo," poudarja sogovornik.

Uvedba nove valute bi dodatno ohromila grško ekonomijo

"Ne" reformam po prepričanju Bombača pomeni tudi povečanje verjetnosti za izhod Grčije iz evroobmočja. "Uvedba nove valute ni enostaven proces, uspešnost uvedbe pa je v veliki meri odvisna od zaupanja vanjo, ki pa nova 'grška drahma' najverjetneje ne bi uživala. To pomeni depreciacijo ob oziroma po uvedbi in dodatno izgubo prihrankov," opozarja.

Priprave na novo valuto in dlje časa trajajoče kaotično stanje bi še otežila normalno poslovanje v državi in dodatno ohromila grško ekonomijo.

Grško gospodarstvo bi si na podlagi že sprejetih reform sicer sčasoma, verjetno v nekaj četrtletjih, opomoglo. "A na njihovo žalost uvedba nove valute najverjetneje pomeni ustavitev nadaljnjih reform, s čimer ne bi dokončno odpravili neravnovesij, ki jih pestijo že desetletja," meni.

Bombač: Grčija bo verjetno ostala v območju evra

Ne glede na izid referenduma pa je po mnenju Bombača še vedno najverjetnejši scenarij, da Grčija ostane v območju evra in da bo prišlo do reprograma njenega dolga, kar je vsebinsko enako delnemu odpisu. "Ne" na referendumu pa prinaša slabšo situacijo tako za dolžnike kot za upnike - za prve zaradi dodatne recesije, za druge pa zaradi večjega odpisa, kot je kazalo do sedaj.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja