Azijske borze navzgor

Članek slika

Tečaji delnic na vodilnih azijskih borzah se danes zvišujejo. Vlagatelji upajo, da bo končno dosežen dogovor, ki bo končal grško krizo. V Bruslju se bodo danes zvrstili sestanki evrske delovne skupine, finančnih ministrov držav v območju evra in voditeljev članic z evrom.

Grški premier Aleksis Cipras je v nedeljo v telefonskem pogovoru z nemško kanclerko Angelo Merkel, francoskim predsednikom Francoisom Hollandom in predsednikom Evropske komisije Jean-Claudeom Junckerjem predstavil nove predloge za "vzajemno koristen dogovor", so sporočili iz njegovega urada. Uradnih odzivov institucij posojilodajalcev na nove grške predloge za zdaj ni bilo.

Vlagatelji upajo, da gre za ponudbo, ki bi lahko bila sprejemljiva za grške mednarodne posojilodajalce. S tem bi prekinili petmesečni zastoj ter dokončno utišali strah pred grškim delnim bankrotom in izstopom iz območja z evrom.

V Tokiu se je indeks Nikkei 225 danes zvišal za 1,26 odstotka na 20.428,19 točke.

Hongkonška borza je malenkost pred zaprtjem beležila 0,53-odstotno rast, v Seulu se je osrednji indeks dvignil za 0,40 odstotka, medtem ko je borza v Sydneyju pridobila 0,21 odstotka. V Šanghaju trgovanja zaradi praznika danes ni bilo.

Indeksi na newyorških borzah so petkovo trgovanje končali negativno, nanje so vplivala še vedno neuspešna pogajanja Grčije z mednarodnimi posojilodajalci. Indeks Dow Jones je trgovanje sklenil pri 18.014,28 točke, kar je bilo 0,56 odstotka nižje kot v četrtek.

Indeks 500 največjih ameriških podjetij S&P 500 je končal pri 2109,76 točke, s čimer je izgubil 0,54 odstotka. Tehnološki indeks Nasdaq je padel za 0,31 odstotka in trgovanje zaključil pri 5117 točkah.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja