V aferi libor začetek sojenja prvemu bančniku

Članek slika

Afera manipuliranja z londonsko medbančno obrestno mero libor, ki je izbruhnila leta 2012, se seli v sodne dvorane. V Londonu se je namreč danes začelo sojenje prvemu obtoženemu bankirju, in sicer Tomu Hayesu, ki je delal za švicarskega bančnega velikana UBS in njegovega ameriškega konkurenta Citigroup.

Bankir je obtožen laganja o obrestnih merah, po katerih so banke posojale denar, s tem pa naj bi želel zmanipulirati končni preračun liborja.

Je bankirje mogoče spraviti za zapahe?

Britanski urad za obravnavo večjih prevar SFO Hayesu očita tudi, da je bil vodja več kot desetih finančnih trgovcev, ki naj bi pred leti sodelovali pri manipuliranju.

"Gospod Hayes je želel zaslužiti toliko denarja, kot je bilo mogoče," je ob začetku sojenja, ki bo na sodišču v Southwarku v južnem Londonu po pričakovanjih trajalo več tednov, dejal tožilec Mukul Chawla.

"Vsi bankirji želijo maksimizirati svoje dobičke, a gospod Hayes je to storil na nepošten način. Naredil je vse, kar je bilo v njegovi moči, da bi manipuliral z medbančno obrestno mero, poznano kot libor," je poudaril. "Njegov motiv je bil pohlep," je pristavil pred polno sodno dvorano.

"Vsi bankirji želijo maksimizirati svoje dobičke, a gospod Hayes je to storil na nepošten način"

Mukul Chawla

Chawla je izpostavil še, da je Citigroup bančnikove storitve s tem, ko je povečeval zaslužek, vse bolj cenil in jih vse bolje plačeval. Ameriška banka ga je odpustila šele, ko so bile njegove metode uradno prijavljene ožjemu vodstvu, je opozoril.

35-letni Hayes se je danes izrekel za nedolžnega.

Primer velja za test, ki naj bi pokazal, ali je bankirje mogoče spraviti za zapahe, piše AFP. Pomemben preizkus naj bi bil tudi za SFO, za katerim je več večjih napak.

Banke več let manipulirale z medbančnimi obrestnimi merami

Sumi, da pri določanju liborja prihaja do nepravilnosti, so bili prisotni že ob izbruhu krize leta 2008, škandal pa je v polni meri izbruhnil leta 2012. Tedaj se je namreč razvedelo, da so banke več let tako manipulirale z medbančnimi merami, da jim je to v določenih okoliščinah koristilo.

Banke, med njimi britanska Barclays, nemška Deutsche Bank in francoska Societe Generale, je zaradi manipuliranja z medbančnimi obrestnimi merami, ki služijo kot referenca za najrazličnejše storitve - od hipotekarnih posojil do kreditnih kartic -, doletelo že za več milijard evrov kazni.

V okviru afere je bilo odpuščenih na desetine bankirjev, zoper 20 od njih pa so bile vložene obtožnice. Prvo sojenje se je torej začelo danes, drugo pa bo prav tako v Londonu steklo pozneje letos.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja