Pogajanja s Cinvenom za Telekom naj bi bila končana, ponujal naj bi 130 evrov

Članek slika

Pogajanja predstavnikov prodajalcev večinskega deleža v Telekomu Slovenije in britanskega investicijskega sklada Cinven so se zaključila, je STA izvedela iz neuradnih, a zanesljivih virov. Cinven naj bi v končni ponudbi za tričetrtinski delež v Telekomu ponudil 130 evrov za delnico. V SDH medtem pravijo, da pogajanja še niso zaključena.

Cinven naj bi 110 evrov na delnico izplačal takoj, dodatnih 15 evrov na delnico naj bi bilo odvisnih od razpleta odškodninskih tožb, še pet evrov pa od tržnega položaja družbe, še navajajo viri. Cena 130 evrov za delnico naj bi bila 13 odstotkov višja od prvotno ponujene cene.

Višina odškodninskih tožb proti družbi znaša okrog 300 milijonov evrov, pri čemer v upravi Telekoma menijo, da so za to oblikovane rezervacije v višini približno 50 milijonov evrov primerne. Globa varuha konkurence pa lahko medtem znaša do deset odstotkov letnih prihodkov družbe, ki jih je bilo lani za 765 milijonov evrov.

V Cinvenu, ki je do aprilskega izteka roka edini oddal zavezujočo ponudbo za Telekom Slovenije, teh informacij do zaključka postopkov ne komentirajo.

Iz Slovenskega državnega holdinga (SDH) pa so pozno popoldne sporočili, da pogajanja s ponudnikom, ki je oddal zavezujočo ponudbo, še niso zaključena in da SDH odločitve še ni sprejel. Ko jo bodo sprejeli, bodo o tem obvestili javnost, so zapisali.

Telekomova delnica trgovanje zaključila pri 109 evrih

Telekomova delnica se je sicer danes, po dveh dneh izgubljanja vrednosti, podražila za 4,81 odstotka na 109 evrov, tako da tržna kapitalizacija Telekoma znaša 712 milijonov evrov.

V primeru cene 130 evrov za delnico bi vrednost celotnega Telekoma znašala okrog 850 milijonov evrov, okrog tričetrtinski delež, ki je na prodaj, pa bi bil posledično vreden skoraj 640 milijonov evrov.

Delničarji Telekoma so sicer na nedavni skupščini sprejeli sklep, na podlagi katerega bodo za leto 2014 prejeli dividende v višini 10 evrov bruto na delnico oziroma skupno 65 milijonov evrov.

Odločitev o prodaji bi lahko bila znana že v četrtek

Po neuradnih informacijah bi SDH svojo odločitev glede Cinvenove zadnje ponudbe lahko sprejel že v četrtek, končna odločitev glede prodaje pa naj bi bila potem v rokah vlade oziroma države kot največjega, skoraj 63-odstotnega lastnika Telekoma Slovenije.

Za glavnega interesenta za prevzem Telekoma Slovenije je sicer dolgo veljal nemški telekomunikacijski velikan Deutsche Telekom, ki pa nazadnje ni oddal zavezujoče ponudbe.

Ob tem so se v javnosti pojavile informacije o domnevno usklajenem delovanju Cinvena in Deutsche Telekoma v tokratnem že tretjem poskusu privatizacije Telekoma Slovenije. V stranki ZL so zaradi tega vložili zahtevo za izredno sejo odborov DZ za finance in za gospodarstvo. Seja odborov mora biti sedaj sklicana v roku 15 dni.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja