Glencore v okviru IPO zbral okoli 10 milijard dolarjev

Članek slika

Največji svetovni trgovec s surovinami Glencore je v okviru javne prodaje delnic (IPO) pred vključitvijo na borzo zbral okoli 10 milijard dolarjev (6,98 milijarde evrov). Začetna cena za delnico je bila 530 britanskih penijev (okoli šest evrov), kar pomeni, da je švicarska družba vredna skoraj 60 milijard dolarjev (41,88 milijard evrov).

V primeru Glencora gre za največji IPO letos, solidno povpraševanje po delnicah pa je takoj zvišalo njihove cene, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Vlagatelji po svetu so za Glencore pokazali veliko zanimanja, tako da je povpraševanje preseglo ponudbo. To je zvišalo ceno delnic, družbi pa omogočilo kakovostno, raznoliko in geografsko razpršeno lastniško osnovo," je dogodek komentiral izvršni direktor Glencora Ivan Glasenberg.

Uradno trgovanje se bo začelo 24. maja v Londonu, v Hongkongu pa 25. maja

Neuradno trgovanje z delnicami švicarske borze se je sicer pod pogojem, da bodo te nato začele kotirati na borzi, začelo v četrtek na londonskem borznem trgu. Začetna cena delnice, ki jo je postavilo podjetje, je znašala 530 penijev, takoj po odprtju trga pa se je dvignila na 548 penijev.

Najvišjo vrednost delnice je Glencore zaznal pri 550 penijih, ob koncu trgovanja pa se je delnica oblikovala pri 538 penijih, torej 1,5 odstotka višje, kot je začela. Uradno trgovanje z delnicami trgovca s surovinami se bo v Londonu začelo 24. maja, v Hongkongu pa 25. maja.

31 odstotkov delnic so sicer pred IPO po dogovoru z Glencorom kupili posebej izbrani vlagatelji, med njimi bogata sklada iz Singapurja in iz Abu Dhabija, veliki upravljavci s premoženjem ter zasebne banke.

Zbrana sredstva bodo uporabili za okrepitev svoje dejavnosti in povračilo dolga

V Glencoreu pravijo, da bodo zbrana sredstva uporabili za povračilo dolga, povečanje deleža v proizvajalcu cinka Kazzinc v vzhodnem Kazahstanu in za financiranje drugih projektov, s katerimi želijo okrepiti svojo dejavnost. Med drugim denimo načrtujejo nadaljnje nakupovanje rudnikov in kmetijskih zemljišč.

Družba, ki bo tudi v prihodnje ostala v večinski lasti svojih direktorjev in zaposlenih, je glavni igralec na svetovnem trgu surovin, kot so premog, baker in koruza, nadzira pa tudi okoli tri odstotke svetovne trgovine z nafto.

Glencore je lani z naslova prodaje zabeležil 145 milijard dolarjev prihodkov, njegov čisti dobiček pa je znašal 8,3 milijarde dolarjev.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja