Rekordna kazen za Deutsche Bank zaradi manipuliranja z obrestno mero

Članek slika

Nemška banka Deutsche Bank mora zaradi vpletenosti v manipuliranje z obrestno mero libor plačati rekordnih 2,5 milijarde dolarjev (2,3 milijarde evrov) kazni. Za ta znesek se je nemška banka danes poravnala z več regulatorji v ZDA in Veliki Britaniji.

Gre za najvišjo kazen, ki jo je v tem primeru, imenovanem afera Libor, doslej dobila kakšna banka, je poročala nemška tiskovna agencija dpa. Poleg plačila denarne kazni pa bo morala tudi odpustiti sedem uslužbencev.

Za primere morebitnih porazov v svojih pravnih sporih je Deutsche Bank že konec leta 2014 dala na stran več kot tri milijarde evrov. Vodstvo pa je v sredo zvečer napovedalo, da je rezervacije za pravna tveganja povečalo še za 1,5 milijarde evrov. Kljub temu bo banka četrtletje predvidoma končala z dobičkom, rezultate namerava predstaviti v sredo.

Afera Libor je izbruhnila sredi leta 2012

Uslužbenci več velikih bank so se več let medsebojno dogovarjali o pomembni londonski medbančni obrestni meri, s čimer so spodbujali svoje posle.

Deutsche Bank je že konec leta 2013 sprejela kazen Evropske unije v višini 725 milijonov evrov. V Veliki Britaniji in ZDA pa so se pogajanja občutno podaljšala, medtem ko se je za ostale banke zadeva že končala.

Pri tem pa je Deutsche Bank dobila najvišjo kazen od vseh vpletenih bank. Dosedanja rekorderka je bila švicarska banka UBS, ki jo je v tem primeru doletelo 1,5 milijarde dolarjev kazni.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja