Pivovarna Laško po večletni negotovosti v roke Heinekenu

Članek slika

Pivovarna Laško je po dolgi in na trenutke burni poti ter večletni lastniški negotovosti le dobila novega lastnika. Konzorcij prodajalcev 51,11-odstotnega lastniškega deleža v družbi je pogodbo o prodaji podpisal z nizozemskim Heinekenom. Iz vrst laške pivovarne, prodajalcev in novega lastnika veje zadovoljstvo nad izkupičkom.

Cena delnice 25,56 evra

Konzorcij prodajalcev je danes po jutranji seji nadzornega sveta Pivovarne Laško odprl in pregledal izboljšane ponudbe ter se odločil Laško prodati nizozemskemu pivovarskemu velikanu. Ta bo za delnico Laškega plačal 25,56 evra.

Dogovorjena cena 51,11-odstotni delež vrednoti na 114,3 milijona evrov, celotno družbo pa na 223,6 milijona evrov. Sklenjenemu dogovoru bo po izpolnitvi odložnih pogojev za dokončno izvedbo posla sledila tudi prevzemna ponudba za preostale delnice družbe.

Heineken naj bi s svojo ponudbo ostale ponudnike po pisanju medijev presegel za nekaj evrov oz. za več kot pet odstotkov. Izboljšane ponudbe naj bi sicer oddali še finančni skladi CVC Capital, KKR in Mid Europa Partners.

51,11-odstotni delež Pivovarne Laško so prodali DUTB, Kapitalska družba, Alpen invest, Abanka Vipa, KD Skladi, NKBM, Zavarovalnica Triglav, Banka Koper in Sklad obrtnikov in podjetnikov.

Odzivi z vseh strani so za zdaj pozitivni

Direktor za razvoj poslovanja v Heinekenu Mark Koster je v izjavi medijem v Ljubljani izrazil zadovoljstvo nad sklenitvijo pogodbe, ki bo dodala "nov biser na njihovi ogrlici". Kot je zatrdil, bodo v Laško prinesli znanje in družbi pomagali pri nadaljnji rasti ter okrepili položaj skupine Laško na domačem trgu in omogočili širitev v regiji.

Blagovni znamki Zlatorog in Union bodo po njegovih besedah ohranili, prav tako ne načrtujejo zaprtja proizvodnih obratov v Laškem in Ljubljani, čeprav Koster ne zagotavlja, da bo tako tudi ostalo. Kakšnih večjih pretresov ni pričakovati niti pri kadrovski politiki, bo pa Heineken preveril, če bodo morda potrebni kakšni ukrepi za večjo učinkovitost.

Prvi mož laške Pivovarne Dušan Zorko pa je prepričan, da se lahko pivovarna pod Heinekenom vrne k osnovni dejavnosti, s tem pa se bo skupina Laško uvrstila tja, kjer ji je mesto - med dobre pivovarje na trgu. "Imeli smo štiri ponudnike, vsi so svetovno znani, Heineken pa je uspel, ker je bil vztrajen, ima dobro zaledje, je pivovar po duši in nam lahko vrne to, kar smo pogrešali pretekla leta," je dejal.

Zorko za zdaj ostaja na čelu Laškega, je pa dejal, da bo o njem odločal Heineken. O časovnici prodaje je Zorko dejal le, da bo ta "normalna", da bodo s poslom seznanili okolje, tudi upnice, nato pa bo Heineken povedal, kako vidi strategijo skupine Laško. Skupaj s Heinekenom se bodo Laščani pogovarjali tudi o prodaji Dela, ki trenutno poteka. Dokapitalizacija Pivovarne Laško pa zdaj ni potrebna.

Tudi v upravljavcu skladov Alpen Invest, ki ima v lasti 4,11 odstotka delnic, so z izkupičkom prodajnega postopka zadovoljni. Cena na delnico je po njihovih navedbah plod dolgotrajnega postopka, v katerem je konzorcij bistveno zvišal kupnino. Prepričani so, da predstavlja prodaja Laškega tudi zgled vsem nadaljnjim prodajnim postopkom.

Kot je za STA zapisal glavni upravljavec skladov Alpen Invest Izidor Jerman, je država z uspešno izpeljano prodajo pridobila na ugledu in zaupanju vlagateljev.

Mali delničarji Pivovarne Laško so lahko po mnenju predsednika društva Mali delničarji Slovenije Rajka Stankovića s sklenjeno prodajo družbe Heinekenu prav tako zadovoljni. Stankovič bi zato malim delničarjem priporočil, naj delnice prodajo, ko bo Heineken objavil ponudbo za prevzem.

Premier Miro Cerar medtem ob robu češko-slovenskega poslovnega foruma ni želel konkretno komentirati prodaje, je pa dejal, da je v Sloveniji dobrodošel kakršenkoli tuji investitor, ki ima resen namen in želi razvijati podjetja ter spodbujati nadaljnjo proizvodnjo.

"Verjamem, da bo tudi v strategiji upravljanja državnih naložb zelo jasno zapisano, da je treba spodbujati tiste tuje investitorje ali kupce naših naložb, ki imajo ravno takšne cilje, ki želijo razvijati podjetja, ne pa da pridejo z nekimi špekulativnimi nameni," je dejal Cerar, ki si želi tudi, da so vsi takšni postopki transparentni in da bi prispevali k nadaljnjemu razvoju slovenskega gospodarstva.

Heineken krepi prisotnost v širši regiji

Nizozemski pivovarski velikan, ki je lani ustvaril več kot 21 milijard evrov prihodkov in 1,51 milijarde evrov čistega dobička, z lastniškim vstopom v Pivovarno Laško še krepi prisotnost v širši regiji srednje, vzhodne in jugovzhodne Evrope.

V zadnjih 20 letih je tako Heineken, ki je podjetje v družinski lasti, kupoval pivovarska podjetja v širši regiji srednje, vzhodne in jugovzhodne Evrope. Med drugim je na Hrvaškem prevzel Karlovačko pivovaro, v Makedoniji Pivaro Skopje, v Srbiji je kupil Pivaro MB, v Avstriji ima v lasti Brau Union z vrsto pivovarn po vsej državi, na Češkem družbi Krušovice in Drinks Union ter na Poljskem pivovarno Zywiec.

Heineken je globalen koncern, samo v srednji in vzhodni Evropi pa ima svoja hčerinska podjetja v 14 državah in skupaj več kot 50 pivovarn. Proizvaja več kot 200 znamk piva in jabolčnika in po vsem svetu zaposluje okoli 70.000 ljudi.

Skupina Pivovarne Laško medtem po prodaji Radenske in kosovske pivovarne Birra Pejo zaposluje nekaj več kot 1200 ljudi. Podatkov o poslovanju skupine za lani še ni, predlani pa je ob 267 milijonih evrov prihodkov od prodaje zaradi izrednih dogodkov, povezanih s finančnimi naložbami, ustvarila 30,2 milijona evrov čiste izgube.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja