Telekomove delnice na dan oddaje zavezujočih ponudb navzdol

Članek slika

Delnice Telekoma Slovenije so se v današnjem trgovanju na Ljubljanski borzi pocenile. Njihova cena je na dan, ko se po neuradnih informacijah izteka rok za oddajo zavezujočih ponudb za nakup tričetrtinskega deleža Telekoma, zdrsnila za 0,85 odstotka na 128 evrov za delnico.

Po ocenah vodje oddelka analiz pri Alti Saše Stanovnika bi cena Telekomove delnice v prodajnem postopku lahko dosegla okoli 150 evrov, predvsem na račun izboljšanja razmer na finančnih trgih.

Kot je dejal, so v Alti pred dvema letoma ciljni razpon postavili na 5,5 do 6,5-kratnik EBITDA, kar je tedaj pomenilo 150 do 180 evrov na delnico.

V vmesnem času je sicer prišlo do nekaterih sprememb oziroma dezinvensticij znotraj skupine, problemov v prodajnem procesu, obenem pa je EBITDA upadla tudi zaradi cenovnih pritiskov.

"Slednje bi torej impliciralo nižji cenovni razpon. Toda na drugi strani so se izboljšale razmere na trgu glede financiranja, pa tudi nekatere zadnje transakcije v panogi v Evropi so bile razmeroma radodarne," je poudaril.

V Alti zato še naprej pričakujejo cene okoli 150 evrov na delnico, pri tem pa morajo vlagatelji po njegovih besedah upoštevati tudi dividendo v višino 10 evrov na delnico.

Pomemben dejavnik so tudi obstoječe tožbe proti Telekomu

"Obenem so pomemben dejavnik visoke obstoječe tožbe proti Telekomu - torej kako se jih bo upoštevalo pri ceni transakcije. Ravno to je lahko razlog za precejšnje razlike v špekulacijah o ceni," je še dodal.

Odškodninskih tožb je po pobotanju s Simobilom še za 298,8 milijona evrov, za poplačilo katerih je Telekom Slovenije rezerviral 55,3 milijona evrov. V znesku ni vključena morebitna globa varuha konkurence, ki lahko znaša od pol do deset odstotkov letnih prihodkov družbe, ki jih je bilo lani za 765 milijonov evrov, poroča časnik Delo.

Rok za oddajo ponudb naj bi se iztekel danes

V Slovenskem državnem holdingu, ki vodi postopek prodaje, podrobnejših informacij ne dajejo. Uradno je tako znano le, da se prodaja Telekoma nahaja v drugi fazi, ko se potencialni kupci pripravljajo na oddajo zavezujočih ponudb.

Po neuradnih informacijah naj bi bil rok za oddajo zavezujočih ponudb s sprva predvidenega januarskega roka večkrat podaljšan, po zadnjih informacijah naj bi se iztekel danes sredi dneva.

Nezavezujoče ponudbe za tričetrtinski delež Telekoma Slovenije naj bi sicer oddalo osem interesentov, v igri za oddajo zavezujočih ponudb pa naj bi bila nemški Deutsche Telekom in britanski sklad Cinven, morda tudi ameriški sklad Providence.

Leta 2008 bi lahko država za delnico iztržila 400 evrov

Deutsche Telekom je bil med najresnejšimi kandidati za nakup Telekoma tudi v prejšnjem poskusu privatizacije, ki se je brez prodaje - takrat so prodajali polovični delež - sklenil leta 2008. Takrat bi država za vsako delnico iztržila 400 evrov.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja