Delnice draži poplava denarja centralnih bank

Članek slika

Za vlagatelje je dobra novica, da se ameriški dvig obrestnih mer odmika.

Večji svetovni borzni indeksi spet lepo rastejo. Največ je pridobil japonski Nikkei 225, in sicer dobre 3 odstotke. Več kot dva odstotka sta pridobila še švicarski indeks in britanski FTSE 100.

Indeks ljubljanske borze SBITOP je tokrat izkazal rast na ravni evropskega borznega indeksa EURO STOXX50, in sicer je zrasel za dober odstotek. Med večjimi indeksi je še najmanj pridobil ameriški S&P 500. Zrasel je za slab odstotek.

Poplava denarja centralnih bank

Poplava denarja centralnih bank, še posebno ECB in japonske centralne banke, tako kaže vso svojo moč. Pomemben dejavnik pri vsem tem so seveda pričakovanja, da ameriška centralna banka Fed ne bo tako agresivno dvignila ključne obrestne mere, kot je bilo na začetku napovedano. Podatek o novih zaposlitvah v ZDA je razočaral, zato so se pričakovanja dvigov premaknila na konec leta oziroma celo na začetek prihodnjega, kar je za trge pozitivna novica.

Preberite tudi: Več previdnosti v prihodnjih mesecih

Med razvitimi trgi je na letni ravni največ pridobil ravno japonski indeks Nikkei 225, kar 40 odstotkov - njihova centralna banka se je zavezala k neomejenemu tiskanju denarja do dosega makroekonomskih ciljev. V tem času je Eurostoxx 50 pridobil 18 odstotkov, ameriški S&P 500 v dolarjih pa zgolj 13. Pri vsem tem je mogoče najpomembnejši podatek, da naj bi se bilanca centralne banke Japonske povečala na kar 70 odstotkov BDP, bilanca ECB na 35 odstotkov, bilanca Feda pa je nasprotno padla pod 25 odstotkov.

Kako lahko poplava denarja izkrivlja vrednotenja finančnih instrumentov, se lahko vidi tudi v prvi izdaji desetletne švicarske državne obveznice po negativni obrestni meri. Mehika je, prav tako v sredo, v evrih izdala prvo stoletno obveznico po 4,2-odstotni obrestni meri.

Investitorji so bolj kot kdaj prej na lovu za donosi

Prav nič čudnega ni, da se marsikateri odloči za nakup bolj tveganih delnic zaradi izplačanih dividend, ki v povprečju za največje evropske delnice znašajo 3,16 odstotka.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja