50.000 evrov zaslužka na dan? Mednarodni guruji spet na lovu za lahkoverneži

Članek slika

Po propadu sheme mrežnega marketinga Geteasy, ki je obljubljala dvestoodstotne letne donose, so se isti organizatorji lotili novega mrežnega marketinga Viconcept. Več slušateljev je na njegovi predstavitvi zahtevalo odgovore o tem, kje je njihov denar.

Samooklicanim gurujem mrežnega marketinga in njihovim obljubam o astronomskih zaslužkih je nasedel že marsikateri prebivalec Slovenije. Pred časom je že po nekaj mesecih neslavno propadel sistem mrežnega marketinga Geteasy, ki naj bi zagotavljal kar dvestoodstotne letne donose. Isti portugalski organizatorji so nedavno vzpostavili zelo podoben model, tokrat pod imenom Viconcept. Premierno so ga predstavili v soboto v mariborskem hotelu Habakuk.

Polovica slušateljev se je že opekla

Seminarji podjetij, ki se ukvarjajo z mrežnim marketingom, so velikokrat pravcati šovi z glasno glasbo, ploskanjem in vzklikanjem. Dogodek podjetja Vic v mariborskem hotelu Habakuk pa je na trenutke spominjal na srečanje opeharjenih stečajnih upnikov. Približno polovica izmed okoli 150 slušateljev se je namreč že opekla v mrežnem marketingu Geteasy, ki so ga organizirali isti posamezniki.

Vlagatelje so v Geteasy zmamile obljube o absurdno visokih zaslužkih. Kdor vloži 360 evrov, bo v enem letu prejel 1080 evrov, ob vložku 720 bo prejel 2160 evrov in tako naprej, je bilo mogoče slišati. Seveda so tisti, ki so bili uvrščeni najvišje v sistemu, obljubljeni donos prejeli. Toda v občinstvu sobotnega dogodka je bilo precej več tistih, ki se bodo verjetno morali posloviti od vložkov v mrežni marketing Geteasy, ki spominja na prepovedane piramidne sisteme oziroma ponzijeve sheme. Kaj šele, da bi bajno zaslužili. »Kje je denar?« je vsakih nekaj minut iz občinstva zaklical neki moški. To so bili bolj vzkliki jeze, brez pravega upanja, da bo dočakal prepričljiv odgovor odgovornih.

Iz dokumentacije, ki smo jo pridobili v uredništvu, je razvidno, da je pri pripravi terena za Geteasy in Viconcept v Sloveniji sodeloval Iztok Mohorko, slušateljem v mariborskem hotelu Habakuk pa ga je predstavil Dejan Deki Marković. Oba sta že sodelovala v znanem mrežnem marketingu Sitetalk, v katerem so številni vlagatelji domnevno ostali brez vseh obljubljenih zaslužkov. Marković je v soboto večino časa opravljal posel prevajalca Antonia Loiosa, predsednika uprave družbe Vic. Obilni portugalski podjetnik se je uvodoma pohvalil s svojimi odličnimi zvezami na evropski politični sceni, med svoje dobre prijatelje uvršča tudi slovenskega predsednika Boruta Pahorja.

»Denar v rokah brazilske mafije«

Loisos je občinstvu predstavil skorajda neverjetno zgodbo. Trdil je, da so tudi njega opeharili v sistemu Geteasy, in sicer naj bi ga ogoljufala partnerja Michael Herzog in Tiago Fontoura. Denar naj bi bil zdaj v rokah brazilske mafije, približno 40 milijonov evrov pa naj bi se nahajalo na blokiranem bančnem računu v Španiji ali na Portugalskem. »Ta denar je vaš,« je trebušasti Portugalec miril občinstvo in predlagal, da vložijo odškodninske tožbe zoper odgovorne. »Vse dokaze sem 12. decembra predal oblastem na Portugalskem, v Španiji, Franciji, ZDA in Nemčiji. Tisti, ki so kršili zakon, bodo ostro kaznovani. Resnica zmeraj zmaga. Jaz sem ohranil čisto vest,« je zatrdil Loios.

Geteasy se je znašel pod drobnogledom portugalskih kriminalistov, še preden naj bi Portugalec začel sodelovati z oblastmi. Tamkajšnja centralna banka je na svojih spletnih straneh že oktobra lani opozorila, da Geteasy in z njim povezane družbe niso pooblaščene za sprejemanje depozitov in izvajanje finančnih storitev. Kljub temu naj bi slovenski člani Geteasy še do nedavnega na veliko poslovali z gotovino, domnevno tudi po raznih gostinskih lokalih.

Poslovali bomo s pravo banko in legalnim podjetjem

»Ne bomo vam obljubljali ferrarijev, velikih hiš in bogastva. Lahko pa vam ponudimo stabilnost, legalno delo in varno prihodnost,« je dejal Loios. Ta prihodnost naj bi bil koncept novoustanovljenega podjetja Vic, ki ima svoj poštni nabiralnik v Združenih arabskih emiratih. Po Loiosovih pojasnilih je zdaj vse transparentno, saj so s pomočjo odvetnikov oblikovali pravno neoporečen sistem. »Tokrat bomo poslovali s pravo banko in z legalnim podjetjem z dolgoročno strukturo,« je napovedal.

Po njegovih besedah je v preteklih tednih podpisal že več pogodb v skupni vrednosti več kot milijardo evrov. »Dodatnih poslov si ne upam sklepati, ker ne vem, če mi boste pomagali pri njihovi uresničitvi,« je mamil zbrano množico. »Dokažite mi, da ste močni, verjemite vase! Pomagajmo si, prihodnost je naša!«

Kakšen je nov zmagovalni koncept, je predstavil vodilni mrežnik Francisco Vasconcelos. Proizvodi, ki se preprodajo skozi mrežo, ostajajo enaki kot v sistemu Geteasy. In sicer gre za tako imenovane geolokatorje, ki naj bi jih izdelovalo podjetje Tachoeasy Iberica. Te naprave naj bi nato Viconcept neposredno dajal v najem svojim strankam, jim zaračunaval najemnino in nato denar prekanaliziral na račun »lastnika«. Na svetovnem spletu je možno najti veliko opozoril, da naj bi bili to fiktivni posli. Tachoeasy Iberica poleg tega sploh ni del avstrijsko-nemške skupine Tachoeasy, ki v resnici izdeluje tovrstne digitalne naprave, koncern pa se od portugalskih plagiatorjev celo javno distancira.

»Poznamo napake iz preteklosti in morali smo narediti veliko sprememb, da smo ustvarili legalen sistem,« je priznal Vasconcelos. Kar je občinstvo slišalo zatem, je bil še en pretkan poskus, kako se s čim več zapletanja in nesmisli zakriva domnevno piramidno strukturo sheme.

Obljube o 50.000 evrih zaslužkov na dan

Kdor se pridruži Viconceptu, mora tako kupiti enega izmed ponujenih paketov po ceni od 360 do 12.000 evrov. Zaslužek je odvisen od tega, koliko novih strank zatem pripelje v mrežo. Maksimalni zaslužki se gibljejo od 1000 do 50.000 evrov. Na dan! Vsaj tako je trdil Vasconcelos in opozoril: »Ne obljubljamo čudežev. Hočemo biti realni.«

Košara obljub tedaj še ni bila izpraznjena. Veliko nezadovoljnih udeležencev je namreč terjalo pojasnila, kako jim bodo vrnili denar, ki so ga vložili v Geteasy. Ena možnost je, da vstopijo v Viconcept, so izvedeli. Sledila pa je tudi ponudba za tiste, ki nočejo več sodelovati v tej mreži. Takšnih je bilo v Habakuku veliko. Vasconcelos jim je razložil, da morajo najeti njihovo debetno kartico, na katero jim bodo odplačevali denar iz Geteasyja. Mesečna naročnina za to debetno kartico pa znaša debelih 30 evrov.

»Lahko bi vam obljubljali sanje, vendar od tega nimate ničesar,« je zbrane miril Loios. »Tako kot zdaj nimamo ničesar!« je glasno komentiral nekdo iz občinstva.

Na Mohorka in Markovića smo naslovili več pisnih vprašanj, vendar odgovorov nismo prejeli. Med drugim nas je zanimalo, zakaj je čez noč prenehal delovati Geteasy in kako komentirata, da ljudem, ki so pristopili v omenjene sheme mrežnega marketinga, niso bile izpolnjene dane obljube.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja