Šesto leto bika

Članek slika

Pred kratkim je borzni bik praznoval šesto leto. Na nekaterih pomembnejših borznih trgih ni bil prisoten prav vsa leta, vendar se je v zadnjem letu zagotovo prebudil tudi tam.

V mislih imamo predvsem evropske borze, ki so letos med najdonosnejšimi na svetu. Ukrepi Evropske centralne banke so med vlagatelji poželi navdušenje. Verjamejo, da bo kvantitativnemu sproščanju uspelo prebuditi kroženje denarja in tako vsaj malo povečati inflacijo. Delnice v trenutnih razmerah ostajajo priljubljena oblika varčevanja, saj depoziti ne prinašajo donosa, v posebnem položaju pa so tudi obvezniške naložbe.

Ne glede na to, da so evropske borze šele v letošnjem letu pričele rasti, na nekaterih drugih že najdemo vrednotenja, ki spominjajo na borzni mehurček. Omenimo lahko biotehnološki sektor, kjer so cene nekaterih delnic tudi letos poskočile. Prevzemi so v polnem zamahu. Zadnji večji prevzem se je zgodil, ko je AbbVie za Pharmacyclics, podjetje z neverjetnimi številkami, plačal kar 21 milijard dolarjev. Prevzeto podjetje je imelo pred petimi leti približno 50 zaposlenih in skoraj nič prihodkov. Bili so zagonsko podjetje. Za letošnje leto načrtujejo prodajo v višini milijarde dolarjev in dobiček pod sto milijonov. Za razvoj zdravila za krvnega raka so porabili dobre pol milijarde dolarjev (plače, investicije, trženje). Za to podjetje so bili prevzemniki pripravljeni plačati kar 21 milijard dolarjev, a pri takih številkah je na daljši rok resnično potrebna previdnost. Poceni špekulativni denar potiska tečaje vse višje in pripraviti se bo treba na čas, ko se bo ta denar umikal s trga.

Podobna pozitivna zgodba se dogaja na trgih v razvoju. Tudi tam tečaji delnic s področja zdravstva rastejo, vendar je ozadje popolnoma drugačno. Indija in Kitajska sta državi, kjer so izdatki za zdravstvo na nizki ravni, BDP pa nadpovprečno raste. Tudi za leto 2015 se pričakuje pozitiven razvoj dogodkov, kar pomeni, da bosta državi vedno več denarja namenjali boljši zdravstveni oskrbi svojih prebivalcev, prav tako bodo za zdravstvo vse več porabili tudi prebivalci sami.

Na globalni ravni še lahko najdemo pozitivne zgodbe, ki so na daljši rok primerne za vlaganje. Na kratki rok pa se zdi, da so nekateri vlagatelji postali preveč optimistični, zato je potrebna previdnost.

David Zorman je upravitelj premoženja KD Skladi, družba za upravljanje, d.o.o.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Megatrend prihodnjega desetletja

04.10.2010

D. Zorman

Vpliv višjih cen prehranskih izdelkov na borzne trge

31.01.2011

D. Zorman

Kje lahko pričakujemo kitajske »demografske dividende«?

08.11.2010

D. Zorman