Morgan Stanley je pristala na 2,6 milijarde dolarjev poravnave

Članek slika

Preiskava vloge banke pri izbruhu finančne krize oz. njenemu trženju hipotekarnih obveznic bo tako prekinjena.

Ameriška investicijska banka Morgan Stanley se je v sredo z ameriškim ministrstvom za pravosodje dogovorila za poravnavo v višini 2,6 milijarde dolarjev (2,29 milijarde evrov).

Kot je pojasnila Komisija za vrednostne papirje in borzo (SEC), sta Morgan Stanley in civilna enota ameriškega pravosodnega ministrstva "v principu" dosegla dogovor o razrešitvi "določenih tožb", ki bi jih ta enota vložila zoper banko.

Ameriške banke in investicijske družbe, med njimi Morgan Stanley, so pred ameriško finančno krizo, ki je svet pahnila v recesijo, prodajale sporne, zavajajoče hipotekarne obveznice. Podprte so bile namreč z manj kakovostnimi hipotekami in tveganimi posojili.

Krizo so sprožila prav slaba nepremičninska posojila

Lahka dostopnost le-teh je v ZDA povzročila nepremičninski balon, ki je začel pokati leta 2007. Mnogi posojilojemalci kreditov niso bili sposobni vrniti, njihovi domovi pa so pristali v lasti bank. Ameriška vlada je morala nato pomagati bankam s finančnimi injekcijami, a so ji te večino vložkov že povrnile.

S tega razloga so na poplačilo odškodnin prizadetim pod pritiskom Washingtona že pristale vse tri največje ameriške banke: JP Morgan Chase, Bank of America in Citigroup. Skupaj so za ta namen namenile prek 35 milijard dolarjev.

Preberite tudi: Banke se požvižgajo na kazni, ki so presegle 200 milijard evrov

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja