Rosneft in BP brez sporazuma o menjavi deležev

Članek slika

V noči na danes se je iztekel rok za menjavo deležev, ki sta jo zaradi skupnega raziskovanja ter izkoriščanja nafte in plina v ruskem delu Arktičnega morja januarja napovedala britanska energetska družba BP in ruski Rosneft, vendar družbama končnega sporazuma ni uspelo doseči. V Rosneftu so zato že sporočili, da bodo poiskali drugega partnerja.

BP in Rosneft sta januarja napovedala menjavo lastniških deležev - Rosneft naj bi dobil petodstotni delež v BP, ta pa 9,5-odstotni delež v največji ruski naftni družbi. Sodelovala naj bi v ruskem delu Arktičnega morja, kjer se po ocenah strokovnjakov nahajajo velike zaloge nafte in zemeljskega plina.

Ruski milijarderji dosegli zamrznitev dogovora med BP in Rosneftom

Ruski milijarderji, znani kot konzorcij AAR, ki ima v lasti polovico britansko-ruske družbe TNK-BP, dogovoru o menjavi deležev nasprotujejo, zato so se obrnili na londonsko sodišče, ki je v začetku februarja ugodilo njihovi prošnji za zamrznitev dogovora med BP in Rosneftom.

Konzorcij AAR, ki ga vodi bančni tajkun Mihail Fridman, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa trdil, da BP brez soglasja TNK-BP ne more širiti svojih aktivnosti v Rusiji. Nato so se pojavila ugibanja, da bi lahko ruski delničarji izstopili iz TNK-BP, vendar so zavrnili več ponudb za prodajo deleža, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnili v Rosneftu.

Roka za sklenitev sporazuma ne bodo podaljšali

Vir blizu Rosnefta je za rusko tiskovno agencijo Interfax povedal, da je ruska naftna družba izgubila potrpljenje zaradi obnašanja ruskih delničarjev v TNK-BP. "Rosneft se je ves čas obnašal konstruktivno. To potrjuje tudi dejstvo, da je pristal na podaljšanje roka za sklenitev sporazuma," je povedal neimenovani vir.

V BP želijo kljub propadlemu dogovoru še naprej sodelovati z Rosneftom, so pa za rusko tiskovno agencijo Itar-Tass danes pojasnili, da roka za sklenitev sporazuma o menjavi lastniških deležev ne bodo podaljšali. BP namerava po poročanju dpa nadaljevati tudi pogovore s konzorcijem ruskih milijarderjev.

Rosneft išče partnerje pri izkoriščanju naravnih bogastev v Arktičnem morju

Rosneft je medtem že sporočil, da išče nove partnerje, s katerimi bi sodeloval pri izkoriščanju naravnih bogastev v Arktičnem morju. Pred časom so že dobili več ponudb, vendar jih zaradi pogovorov z BP niso preučili.

"Nismo jih preučili, ker smo imeli še vedno dogovor z BP, zdaj pa jih nameravamo natančno preučiti," je za AFP povedal neimenovani predstavnik Rosnefta. Možnosti se tako odpirajo ameriškemu energetskemu velikanu ExxonMobil in britansko-nizozemskemu energetskemu koncernu Royal Dutch Shell.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja