Visok potencial tehnološkega sektorja

Članek slika

Sektor informacijskih tehnologij je bil v preteklih letih za slovenske vlagatelje med najbolj donosnimi. Ali bo tako ostalo tudi v prihodnje, smo vprašali slovenske analitike in upravljavce.

Tehnološki sektor v zadnjih letih dobro posluje predvsem zaradi višjih investicij korporacij v sektor informacijskih tehnologij ter zaradi vala inovacij (mobilne tehnologije, računalništvo v oblaku). Bi torej morali vlagateli skočiti na vlak ali je morda že prepozno?

Rast se bo nadaljevala tudi v 2015

Investicije korporacij naj bi nadaljevale rast tudi v letošnjem letu. »Pričakovati je povečanje izdatkov podjetij za obnovo njihove informacijsko-tehnološke opreme in storitev. Po letni raziskavi Computerworld kar 43% vodij IT oddelkov v podjetjih (vzorec je obsegal 194 oseb) napovedalo, da za leto 2015 pričakuje povečanje izdatkov v njihovih oddelkih za 13%. Povprečje vseh anketiranih pa je ocenilo rast izdatkov za IT v letu 2015 v višini 4,3%. Večina pričakuje porast naložb v informacijsko varnost, računalništvo v oblakih, poslovne analize in razvoj mobilnih aplikacij,« pravi Dušan Povalej iz Ilirika DZU. Strinja se z njim tudi Gorazd Grof iz Alta Skladi. »Shranjevanje podatkov in uporaba programskih rešitev v oblaku kažeta največji trend rasti v zadnjih četrtletjih in vodilna podjetja na tem področju tudi v v naslednjem letu predvidevajo dvoštevilčno rast. Tudi internetna trgovina  raste z velikimi stopnjami, še posebej na EM trgih. Tudi rast pametne telefonije na EM trgih še omogoča lepe rasti,« je dejal Grof.

Aleš Grbić, KBM Infond: Valutni vpliv je kratkoročno lahko dobra popotnica za podjetja iz držav, katerih valute so deprecirale glede na USD. Srednjeročno bo njihovo poslovanje odvisno predvsem od konkurenčnega položaja na trgu.

V NLB Skladi so izmed večjih panožnih skupin letos naklonjeni proizvajalcem programske opreme (angl: software & services). »Panoga ima rekordno visoke marže, ki kontinuirano rastejo od leta 2003. Vrednotenje je glede na zadnjih 8 let podpovprečno. Potencial panoge zaradi nadaljevanja avtomatizacije dolgoročno ostaja, v naslednjem letu pa bo kar nekaj novih proizvodov na trgu, ki lahko spodbudijo povpraševanje,« pojasnjuje Jan Grižon iz NLB Skladi. V KD Skladi pa za letošnje leto vidijo pozitiven celoten tehnološki sektor. »Najbolj pa stavimo na Apple, Google, Ebay, Facebook in kljub temu, da ni čisto 'tehnološki', še Amazon. Verjamemo, da imajo največji potencial globalna podjetja, ki so prisotna v nekoliko manj 'tehnološkem' svetu (kot na primer Intel, Qualcomm, Cisco itd.) in so bolj potrošniško usmerjena,« pravi David Zorman iz KD Skladi.

Pričakuje se veliko prevzemov

Analitiki prav tako pričakujejo, da bo tudi letos v sektorju veliko prevzemov in združevanj. »Če sodimo po rezultatih raziskave med 150 managerji evropskih IT podjetij in skladov zasebnega kapitala se lahko nadejamo nadaljevanju prevzemov in združevanj v letu 2015. Kar 83% jih je na to vprašanje odgovorilo pozitivno, tretjina pa pričakuje znatno rast teh aktivnosti. Največjo rast prevzemov pričakujejo na področju računalništva v oblakih.  Po podobni raziskavi KPMG je  62% anketiranih izjavilo, da letos pričakuje povečanje prevzemov in združevanj v tehnološkem sektorju. Višji odstotek so podali le še za farmacevtsko-zdravstveni sektor (84%),« pojasnjuje svoje stališče Dušan Povalej.

»Prevzemi so sestavni del evolucije podjetij, ko večja podjetja dopolnjujejo svoj program z programi manjših, agilnejših podjetij, ki imajo nek nov produkt ali tehnologijo. Za večje podjetje je to najhitrejši način dopolnitve programa,« pravi Gorazd Grof. »Če imaš zadostni denarni tok in presežek denarja v bilanci, in ti program dopolnjuje tvoje dejavnosti oziroma omogoča širitev na nova področja, je to prava stvar. Npr. Cisco je vedno vstopal na nova področja s prevzemi inovativnih podjetij in njihovih tehnologij,  ki jih je uspešno vključeval v svojo produktno paleto in s katerimi je uspel postati prvi igralec na posameznih področjih. Najprej pri usmerjevalnikih (router), ko je tu postal največji, še pri mrežnih stikalih (switching), pa potem pri varnosti, in tako naprej. Samo lani je izpeljal 6 prevzemov. Podobno uspešno se prevzemov poslužuje Oracle,« še dodaja.

Izidor Jerman, Alpen Invest: Ni pričakovati t.i. blockbuster prevzemov vendar manjše (»specializirane«) prevzeme, kjer velika IT podjetja kupujejo točno določen produkt.

Na drugi strani pa David Zorman letos ne pričakuje kakšnega drastičnega povečanja prevzemne aktivnosti. »V zadnjem letu tehnološki sektor ni prednjačil po prevzemih in združevanjih. Bil je namreč bolj na repu. Veliki igralci namreč produkte, predvsem kar se tiče programske opreme hitreje oz. rajši razvijejo sami znotraj podjetja, kot pa, da prevzamejo tuje podjetje,« pojasnjuje. »Prav tako je ključen razlog za nižjo prevzemno aktivnost zadostna rast poslovanja osnovne dejavnosti in podjetja še ne potrebujejo prevzemov za rast,« še dodaja.

Krepko nad povprečjem S&P 500

Tudi poslovni rezultati tehnoloških podjetij prekašajo povprečje S&P 500. Če pogledamo podatke za četrto četrtletje 2014, je bila rast prihodkov povprečnega podjetja v indeksu 6,4-odstotna, medtem ko je bila povprečna rast prihodkov tehnoloških podjetij 12,4-odstotna. Tehnološki sektor naj bi po napovedih prekašal S&P 500 tudi v naslednjih treh četrtletjih.

Seznam skladov iz sektorja Informacijska tehnologija.

Vzajemni sklad 1 leto v % 3 leta v % 5 let v %
EEF Equity High Tech LTE - R 36,38 66,15 104,60
ALTA PHARMA-TECH 33,50 64,74 97,75
Infond Technology 32,49 71,56 78,94
ILIRIKA Farmacija in tehnologija delniški 31,85 53,65 50,86
NLB Skladi - Visoka tehnologija delniški 30,98 77,99 109,04
KD Tehnologija 30,40 50,58 85,62
EEF Equity High Tech LTE - RH 16,56 47,90 69,98

*na dan 19.2.2015 ob 09:00

David Vegelj je finančni svetovalec Skupine Vzajemci. V primeru dodatnih vprašanj pišite na [email protected].

Prijavite se na prejemanje e-novic Vzajemci.com

vpišite svoj elektronski naslov

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja